jQuery Nedir?
jQuery Nedir?
Web sitesi tasarımının vazgeçilmez parçalarından birisi olan jQuery, JavaScript dilinin dünya üzerindeki en yaygın kütüphanesi konumundadır. Bu özelliği ile her seviyedeki yazılımcının ilgisini çekmekte ve giderek artan bir şekilde kullanılmaktadır.
Sağladığı fayda ve kolaylıklar bakımından kimsenin itiraz edemeyeceği bir noktada bulunan jQuery için net bir tanımlama yapmak çok kolay değildir. Fakat yine de “jQuery nedir?” sorusuna verilecek en net ve en kestirme cevap, “2006 yılında John Resig tarafından geliştirilen jQuery için dünyanın en çok kullanılan JavaScript kütüphanesidir” demek mümkün. Diğerleri ile kıyaslandığında zor bir dil olarak kabul edilen JavaScript dilini kullanmayı kolay hale getiren bu platform sayesinde internet üzerindeki pek çok iş artık çok pratik bir şekilde yapabilirsiniz.
Kütüphane içerisinde bulunan paketler ile neredeyse her türden beklentiye cevap verebilecek çözümler kolay ve verimli bir şekilde üretilebilmektedir. Bu nedenle jQuery için uzun kod satırlarından kurtaran bir mucize ifadesini kullanmak mümkündür. Daha kısa yazılım ve daha hafif bir kod dizilimi ile sistemsel yükü azalan web siteleri, Google nezdinde daha itibarlı hale gelmekte ve SEO açısından hatırı sayılır avantajlar elde etmektedir. Bu da her seviyedeki yazılımcı için jQuery kütüphanesini vazgeçilmez kılmaktadır.
jQuery Özellikleri Nelerdir?
“jQuery nedir?” sorusunun ardından genellikle “jQuery’nin özellikleri nelerdir?” sorusu gelir. Bu anlamda, JQuery’nin tüm platformlarda ve tarayıcılarda sorunsuz çalışan bir yazılım olduğuna özel bir vurgu yapmak gerekir. Bunun yanı sıra az kodla çok şey yapabilmeye imkân vermesi de son derece önemlidir. Tarayıcılar arasındaki farklarda hataları otomatik olarak düzeltebilmektedir. jQuery, Chrome, Firefox, Safari, MS Edge, IE, Android ve iOS gibi çok kullanılan tarayıcıların her birinde aynı standartta çalışır.
Flash gibi diğer unsurlar ile kıyaslandığında çok daha fazla kabul gördüğü ve SEO açısından net olarak daha avantajlı olduğu bir gerçektir. JavaScript ile yazılmak istenen bir kodu çok daha az kod satırıyla çözmesi hem yazılımcıya kolaylık sağlamakta hem de çıktının daha hızlı ve stabil çalışması sonucunu doğurmaktadır. Bütün bunların bir getirisi olarak tam anlamıyla kullanıcı dostu bir platform özelliği taşıdığı söylenebilir.
jQuery’nin açık kaynaklı ve ücretsiz olması bile son derece değerli iken, sağladığı diğer kullanım kolaylıkları popülaritesini sürekli arttırmaktadır. Ayrıca yaygın bir kullanıcı ağına sahip olması eğitim ve destek kaynaklarının bolluğu sonucunu doğurmaktadır.
JavaScript ve jQuery Arasındaki Fark Nedir?
“JavaScript ve jQuery arasındaki fark nedir?” sorusunu cevaplamak için öncelikle bu iki unsurun ayrı ayrı tanımına bakmak gerekir. JavaScript, tarayıcının programlama dili olarak bilinmekle birlikte son zamanlarda sunucu tarafında da kullanım alanı edinmiş durumdadır. Genel olarak bir kullanıcı girdisi oluşumu esnasında tepki vermek üzere planlanmış, interaktif ve dinamik yapıların arka planındaki baş aktördür.
jQuery ise bir JavaScript kütüphanesidir ve paketlenmiş bir JavaScript koleksiyonu olarak tanımlanabilir. JavaScript ile çok sayıda komut satırı ile yazılabilecek işlemleri, önceden yazılmış ve paketlenmiş kodlar sayesinde son derece basit bir şekilde çözebilmektedir.
jQuery’nin Avantajları Nelerdir?
JavaScript ile yazılan kodların zorluğu ve uzunluğu göz önüne alındığında jQuery ile yazılan kodlar çok daha kolay, kısa ve hafif olarak nitelenebilir. jQuery ile yazılan uygulamalar küçük boyutlu olduğundan hızlı çalışmakta ve böylelikle pek çok avantaj elde edilmektedir. Açık kaynak kodlu olması ise sürekli gelişim ve ücretsiz kullanıma açık pek çok eklentiye kolaylıkla erişim anlamı taşımaktadır.
jQuery’nin farklı tarayıcılarda sorunsuz çalışmasının karşılığı olan Cross Browser Desteği, onun çok tercih edilmesinin en önemli sırlarından birisidir. Az kodla fazlasını başarmak gibi bir mottoya sahip olan jQuery, son derece kolay bir öğrenme süreci ile öne çıkmaktadır.
HTML/DOM manipülasyonu, CSS manipülasyonu, AJAX, animasyon ve efekt, event oluşturma gibi pek çok özelliği bir arada sağlaması, jQuery’nin önemli avantajları listesine eklenebilir.
Bunların yanı sıra element seçiminin kolaylığı, özelleştirebilme seçeneklerinin çokluğu gibi başka avantajları da bulunmaktadır.
jQuery Nasıl Kullanılır?
jQuery’nin bir JavaScript kütüphanesi olduğunu söylemiştik. Dolayısıyla jQuery kullanımı için temel düzeyde de olsa JavaScript bilgisi gerekli olmaktadır. Bu bilgi şart olmamakla birlikte bilenlerin daha avantajlı olacağı açıktır. Ayrıca söz konusu kütüphanenin kod düzenine aşina olmak da yine asgari düzeydeki gereklilikler arasında sayılabilir. Özellikle slider animasyonları ve görsel efektlerin oluşturulmasında jQuery son derece elverişli bir ortam sağlar.
https://jquery.com/download/ sayfasından dosyayı indirmek kullanım için atılacak ilk adımdır. Sıkıştırılmış formattaki paketlerden istenenler kullanılabilir veya sıkıştırılmış klasörler açılarak içerisinde istenen değişiklikler yapılabilir. Bu şekilde jQuery ile açılır menüler, animasyon ve efektler ile güçlendirilmiş sayfalar ve yüksek kaliteli slaytlar hazırlanabilir. Hazırlanan bu sayfalar hem en üst seviyede görsellik sağlar hem de sistem yükünü arttırmadan kolayca her tarayıcıda açılır.
Bu amaçla işe başlarken yapılması gereken şey “js” adlı bir klasör açmaktır. Tüm jQuery dosyaları burada yer alır. Ardından JQuery include ana dosyası indirilir ve “js” klasörüne yerleştirilir. Yine aynı klasör içerisine geliştiricinin atayacağı isimle “eklenti.js” dosyası oluşturulur. Geliştirici tarafından yapılmak istenen tüm işlemler ve testler tamamlanır. Ardından ilgili dosya web sayfasında CSS kodlarının altına veya “body” kapanış etiketinin üstüne yerleştirilir.
Popüler jQuery Eklentileri
jQuery söz konusu olduğunda elbette somut örneklerden söz etmemek olmaz. jQuery ile hazırlanan çok sayıda eklenti olmakla birlikte aralarında en çok dikkat çeken ve en popüler olanlarına aşağıda yer verilmiştir. Elbette pek çok başka eklenti de vardır ve kişiden kişiye değişen beğeni düzeyleri olması muhtemeldir. Bu sebeple aşağıdaki örneklere sadece ipucu olarak bakmak yerinde olacaktır.
Round Slider
En popüler jQuery eklentilerinin başında gelir. Sayfa yükleme süreçlerini dairesel görsel ögelerle gösterme konusunda son derece başarılıdır. İstendiğinde renk, figür ve içerisindeki yazı tipleri değiştirilebilmektedir.
JinvertScroll
Bu eklenti aracılığıyla Web sayfalarındaki yazılara yatay kaydırma özelliği kazandırmak mümkündür.
Slinky
Bu eklenti web sayfalarının alt bölümünde menü oluşturabilmeye imkan verir.
TwentyTwenty
İki görsel arasında mukayese yapmayı sağlayan oldukça başarılı ve yaygın bir eklentidir.
Readable
Bir metin içinde dikkat çekmesi istenen kelimeler veya kelime gruplarına vurgu yapmaya yarayan bir dizi özellik sunar.
NanoGallery
Slaytların daha düzgün ve düzenli klasörler halinde sergilenmesini sağlar.
Avgrund Modal
Pop-up açıldığında daha dikkat çekici olması için arkasında kalan ekran bölümlerini daha gri ve soluk hale getiren kullanışlı bir eklentidir.
Typeahead.js
Web sayfasının arama çubuğuna yazılmaya başlandığında uygun arama önerileri getiren bir eklentidir.
Lettering.js
Hazırlamış olduğunuz metinde veya başlıktaki her bir karaktere farklı renk veya yazı tipi atayabilmeyi sağlayan oldukça eğlenceli bir eklentidir.
ImageLoader
Son derece enteresan bir görüntü yükleyicisinin sizin için tasarladığı sürprizlere hazırlıklı olmanızı öneriyoruz.
Swipebox Swipebox eklentisi aslında tam anlamıyla mobil uyumlu bir jQuery resim galerisidir. Akıllı telefonlar ve tabletler için yüksek duyarlığa sahip son derece kullanışlı bir görsel şölene hazırlıklı olmanızı öneriyoruz.
Web Site, E-Ticaret Sitesi, Sunucu Kiralama, Hosting, Domain, Muhasebe Paket Programları için Bizimle İletişime Geçebilirsiniz…