Bulut Sunucu Nedir?
Bulut Sunucu Nedir? sorusuna kısaca; web uygulamaları, yedekleme, yazılım yükleme, dosya senkronizasyonu, proje geliştirme gibi amaçlarla kullanılan son zamanların en popüler hosting çözümlerinden biri şeklinde yanıt verilebilir.
Bulut sunucu; web sitelerinin kesintisiz bir şekilde çalışma süresini en üst düzeye çıkarmak için, birden fazla sunucu kümesinde barındırılması şeklinde tanımlanabilir.
Bulut Sunucunun Avantajları Nelerdir?
- Geleneksel sunucu çözümlerinde tek bir fiziksel sunucu söz konusuyken bulut sunucuda birden çok çok sunucudan oluşan bir sunucu havuzu söz konusudur. bir web sitesinin içeriği birden fazla sunucuya dağılmıştır. Ağda bulunan sunuculardan birinin donanım arızası yaşaması durumunda, sistemdeki diğer sunucular sayesinde siteniz yayında olmaya devam eder ve herhangi bir veri kaybı yaşanmaz.
- Ayrıca bu sistem yük dengeleme de sağlar. Sistemdeki bu iş yükü dağılımı sayesinde web sitesinin sunucu kaynaklarını çokça kullanması ağdaki hiçbir sunucuya fazladan yük bindirmez.
- Bulut sunucuda barındırılan web siteleri, sunucu kaynakları bakımından diğer kullanıcılardan etkilenmezler. Ram, Cpu, ve SSD disk alanı gibi kaynaklar tamamen kişiye özel olarak kalır.
- Ölçeklenebilirlik açısından da bulut sunucular oldukça avantajlıdır ve ihtiyaç duyulduğu takdirde kolaylıkla kaynak artırımı yapılabilir.
- Bulut sunucuda bulunan web siteleri hızlı yüklenme sürelerine sahiptirler. Arıza, bakım ya da donanım iyileştirmeleri nedeniyle web siteleri hiçbir kesintiye uğramaz.
- Bulut sunucularda donanımsal değişiklik ve kaynak artırımı veya azaltılması sanal olarak yapılabilir.
Bulut Sunucular Hangi Web Siteleri İçin Uygundur?
- Haber Siteleri
- Arama Motorları Gibi Büyük Projeler
- Kesintisiz Erişimin Önemli Olduğu Siteler
- Hızla Büyüyeceği Öngörülen Siteler
- Sosyal Medya Platformları
- Online Satış Siteleri
- Yüksek Performans Gerektiren veya Dalgalı Trafiğe Sahip Olan Web Siteleri İçin Oldukça Ekonomik ve En Uygun Barındırma Çözümüdür
Bulut Sunucu ile VDS Arasındaki Farklar
- Sanal Atanmış Sunucu anlamına gelen VDS, donanımsal olarak sunucu kaynaklarının bölümlere ayrıldığı bir sanal sunucu türüdür. Bulut sunucular, sunucu kaynaklarının kullanıcılara VDS’ lerden daha fazla sunucu kaynağı sağlar.
- Bulut sunucu, kümedeki bir sunucu çökse dahi diğer sunucular sayesinde kesintisiz erişim sağlar ancak VDS, yüksek uptime oranı gerektiren web siteleri için uygun değildir.
- Bulut sunucuda yaşanma ihtimali olmayan veri kaybı, VDS’ in tekil yapısı nedeniyle olası bir risktir.
Özet olarak:
- Bulut sunucu kullanma tercihi, bir kuruluşun veya web sitesinin ihtiyaçlarına, iş yükü gereksinimlerine bağlıdır.
- Donanım arızlarından etkilenmiyor olması sayesinde, olası veri kayıplarına karşı güvenilirdir.
- Kesintisiz erişilebilir oluşu sayesinde, maliyet ve performans avantajı sağlar
Netuv Bilişim olarak bu yazımızda sizlere Bulut Sunucu Nedir? ve Bulut Sunucunun Avantajları Nelerdir? Gibi soruların cevabını vermeye çalıştık. Daha fazla ayrıntılı bilgi almak ve bir Bulut Sunucusuna sahip olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.