Whois Sorgulama Nedir?
Whois sorgulama, whois bilgileri öğrenilmek istenilen alan adının whois servisinde sorgulanması ile yapılır. Bu sorgulama sonucunda domain kayıt operatöründe tutulan alan adına ait iletişim bilgileri açık olarak sergilenir. Bir alan adının kime ait öğrenmek için Netuv whois sorgulama servisini kullanabilirsiniz. Sorgulama işlemi yalnızca .com domain için değil, tüm domain uzantıları için yapılabilmektedir.
Whois Nedir?
Domain whois, kayıt edilmiş bir alan adının ya da IP adresinin sahiplik bilgilerini gösteren kayıtlardır. Domain whois bilgilerini kontrol ederek alan adının kime ait olduğunu öğrenebilirsiniz.
Whois bilgileri, tescil edilen alan adının ne zaman kayıt edildiği, ne zaman sonlanacağı, kayıt edildiği firma ve domain sahibinin kim olduğu gibi çeşitli bilgiler içerir. ICANN kuralları gereği, alan adı sahiplerinin, whois bilgilerini eksiksiz ve tam olarak girmesi zorunludur.
Whois Bilgileri Nasıl Düzenlenir?
Sahip olduğunuz alan adının whois bilgilerini düzenlemek için, Netuv müşteri panelinizde sırasıyla Müşteri Paneli > Alan Adlarım ekranına geçiniz. Burada listelenen alan adlarınız arasından, düzenleme yapacağınız domaini seçerek “Sahip Bilgileri” alanından değişiklik yapabilirsiniz.
Whois Gizleme (Kimlik Koruma) Nedir?
Domain sorgulama işlemi ile alan adı kayıt ederken verdiğiniz iletişim bilgileri, kayıt işlemi sırasında domain whois veritabanına eklenir. Yapılan whois sorgularında bu bilgiler herkes tarafından görülebilmektedir. Whois bilgilerinin açık olmasını istemeyen kullanıcılar, Kimlik Koruma servisi ile bu bilgileri gizleyebilirler.
Whois Sorgulama Sonuçlarında Hangi Bilgiler Listelenir?
Bir domain için yapılan whois sorgulaması sonucunda, ilgili alan adı için sahibinin adı soyadı, adresi, e-posta adresi, telefon numarası ve domainin yönlendirildiği name server (NS) adresleri görüntülenir. Bu NS adresleri, web sitesinin nerede barındırıldığını ifade eder.
Kimlik Koruma (Whois Gizleme) Nasıl Çalışır?
Kimlik koruma servisi ile alan adınızın whois sorgu sonuçlarında iletişim bilgileri gizlenmiş olarak sergilenir. Böylece kayıt bilgileri hacker ve spam e-posta gönderen kaynaklardan gizlenmiş olur. Gizlenen bilgilerde yer alan kodlanmış e-posta adresine gelen iletiler, anti-spam ve anti-virüs filtresinden geçtikten sonar alan adı sahibinin e-posta adresine yönlendirilir.
KVKK Kapsamında Whois Gizleme Yapılabilir Mi?
Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında whois gizleme işlemi yapılabilir. Domain whois sorgu sonuçlarında listelenen kişisel bilgilerin koruma altına alındığı kimlik koruma işlemi, KVKK ile bağdaşan ve bu kapsamda bilgilerin kötü niyetli amaçlar için kullanılmasını önler niteliktedir.
Domain Whois Sorgulama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Domain alan her müşterimize ek olarak WHOIS bilgilerini gizleme seçeneğini ücretsiz olarak veriyoruz.
ICANN kuralları gereği, kayıt edilen domainlerin whois bilgileri güncel olmak zorundadır. Yanlış ya da hatalı whois bilgileri ile kayıt edilen alan adları, ICANN tarafından askıya alınabilir ya da iptal edilebilir.
Netuv üzerinde kayıtlı alan adlarının güncel whois bilgilerine sahip olması için domain sahiplerine bilgilendirme mailleri gönderilmektedir.
Whois sorgulama aracını kullanarak, dilediğiniz domainin sahiplik bilgilerine hızlıca ulaşabilirsiniz. Yapmanız gereken üst kısımdaki arama barına domain adresini yazmak ve “Sorgula” butonuna tıklamak. Çıkan sonuçlarda “Whois” butonuna tıkladığınızda, domaine ait tüm bilgilere ulaşmış olacaksınız.
Eğer birden fazla domain için whois sorgulaması yapmak istiyorsanız, arama barının üstünde yer alan “Çoklu Sorgulama” sekmesine tıklayınız ve her satıra bir domain gelecek şekilde toplamda en fazla 10 adet domain adresi yazarak whois sorgulaması yapabilirsiniz.
Alan adı gizlemenin web sitesine pozitif ya da negatif bir etkisi olmamaktır Ancak alan adı bilgilerinizi spam mail çalışması yapan kişi veya kurumlardan gizlemek için WHOIS bilgilerinizi 3.şahıslara kapatabilirsiniz.
Bir alan adına ait mevcut kayıt bilgilerinin Whois veritabanında aratılması ile elde edilen bilgidir. Whois bilgisi; sadece alan adının sahibinin kim ya da hangi şirket olduğunu değil, kurum ya da kişiye ait adres, telefon, e-mail, alan adının kayıt tarihi, güncelleme tarihi ve bitiş tarihi gibi bilgileri de içerir.
Yeni bir alan adı alırken, ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) tarafından adınız ve iletişim bilgilerinizin kaydı yapılır. Bu bilgilerin tutulduğu Whois veritabanı, Whois sorgulama sistemi aracılığıyla, internet kullanıcılarına bir alan adının kime ait olduğu bilgisini sunar.
Alan adı kayıt operatörüne verdiğiniz kişisel bilgilerinizin, Whois sorgulamasında görünmemesi için talebiniz gereği gizlenmesidir.
Whois sorgulama sayfasında bulunan arama kutusuna, kime ait olduğunu merak ettiğiniz web sitesinin adresini yazmanız ve sorgula butonuna basmanız yeterli.