Yinelenen İçerik Sorunu
Yinelenen içerik, SEO çalışmaları yürüten ve arama motorlarında üst sıralarda yer almayı hedefleyen sitelerin, içerik üretme aşamasında karşılaşma ihtimali olan sorunlardan biridir.
Bazen, herhangi bir konu hakkında arama yaptığınızda aynı konuda, aynı cümleler hatta birebir aynı yazı içerikleri yer alan farklı siteler ile karşılaşabilirsiniz. Siz de bu tarz içerikleri olan sitelerden biriyseniz, arama motoru sıralamanızın düşme ihtimali vardır.
Yinelenen İçerik Nedir?
Yinelenen içerik, başka sitede ya da sitelerde yer alan içerikler yani kopya içerikler olarak tanımlanabilir. Örneğin arama motoruna “Domain nedir?” yazdığınız da birbirinden farklı URL’lere sahip web sitelerinde birebir aynı metinleri okuyabilirsiniz. Bu o içeriğin yinelenen içerik olduğu anlamına gelir.
Bazı durumlarda yinelenen içerik, birebir aynı olmayabilir. Örneğin; aynı ürünleri satan iki web sitesi düşünün. Ürünü aynı cümleler ile tanıtıp sadece marka ya da ürün ismini değiştirmiş olabilirler. Bu da yenilenen içeriktir.
Bazen de aynı metinde belirli sözcüklerin yerleri ya da cümle yapıları değişebilir ancak bunu yapmak, özgün içeriğe ulaşmak için yeterli olmayacak ve içeriğiniz yinelenen içerik olmaya devam edecektir.
Yinelenen İçerik Neden Sorun Yaratır?
Google, algoritması gereği ziyaretçilerini verimli, aradıkları sonuçlara ulaşabilecekleri ve içerik bakımından zengin web sitelerine yönlendirmeyi amaçlar. Yinelenen içerikler ise bu amaca tamamen ters düşer.
Özgün ve faydalı içeriği önemseyen Google, yinelenen içerikleri tespit ettiğinde bu içerikleri arama motoru sonuçlarında üst sıralara taşımayacağı gibi bazı durumlarda sitenize ceza dahi verebilir.
Google bu sorunu yaşamamak için, web site yöneticilerine, içerikleri arama motorları için değil kullanıcıların fayda sağlamalarını düşünerek oluşturmalarını tavsiye ediyor. Bu tavsiye tek başına yeterli olmasa da içeriklerinizi özgün, doğru şekilde optimize, güvenilir bilgi kaynaklarından edinilmiş veriler ve doğru etiketler kullanarak düzenlemek yenilenen içerikten uzak durmanızı sağlayabilir.
Site İçeriğiniz Kopyalandığında Ne Yapmalısınız?
Sizin ürettiğiniz ve sitenizde kullandığınız bir içerik bir ya da birden çok site tarafından kullanılmaya başlandıysa bu durum sizi endişelendirebilir. Böyle bir durum yaşamamak için, içeriklerinizde mutlaka kanonik etiket kullanmanızı tavsiye ederiz. Kanonik etiket, kurallı etiket anlamına gelir. Yani sitenizde farklı URL’ler altında aynı veya benzer içeriğe sahipseniz, ya da farklı siteler sizin içeriğinizi kullanıyorsa hangi sürümün ana sürüm olduğunu belirtmek için kurallı etiketleri kullanabilirsiniz.
İçeriğinizin kopyalandığını fark ettiğinizde, kopyalayan site ya da sitelerle iletişime geçebilir ve içeriğinizin kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Ya da kopyalama yapan sitelerin içeriğinizi “kaynak” olarak göstermelerini de isteyebilirsiniz.
Yinelenen içerik riskine karşın her zaman tetikte olmalı ve bu konuda Google’ın sizden beklediklerini iyi bilmelisiniz. Böylece olası sorunları yaşanmadan önce engelleyebilir ve sitenizi güvende tutabilirsiniz.
Diğer yazılarımızdan bazılarına göz atmak için: