Windows Server 2025
Microsoft, Windows Server’in bir sonraki sürümü olan Windows Server 2025’i resmen duyurdu! İşte geliştirdikleri ve ekledikleri bazı heyecan verici özellikler.
Windows Server 2025, Microsoft tarafından duyurulan son Windows Server sürümüdür ve hibrit, adaptif bulut teknolojisini benimseme ve sistem yöneticilerine daha esnek ve güvenilir bir altyapı sunmayı amaçlamaktadır. Microsoft’un yeni sunucu işletim sistemi Windows Server 2025, bulut tabanlı işletmeleri desteklemek ve işletmeler için sürekli performans sağlamak üzere tasarlanmış yeni özellikler ve geliştirmeler içeriyor.
Windows Server 2025’in gelişiyle birlikte PNRP (Peer Name Resolution Protocol) gibi bazı özellikler de ortadan kalkıyor. PNRP, DDos saldırıları gibi istismarlara karşı savunmasız olduğu için birçok güvenlik uzmanı tarafından zaten hoş karşılanmıyordu. Son olarak, PowerShell Modülleri de çok sayıda değişikliğe uğradı. Bu yazımızda Windows Server 2025’in temel özelliklerini ve iyileştirmelerini inceleyeceğiz.
Yeni Özellikler
Yeni PowerShell Modülleri:
Defender Performans: Bu modül sorun gidermeyi sağlar ve Defender’ın tarama performansını optimize eder.
Dil Paketi Yönetimi: İşletim sistemi dil paketlerini yönetme.
Microsoft.ReFsDedup.Commands: ReFS çoğaltma ve sıkıştırma motorunu yönetme.
Microsoft.Windows.Bcd.Cmdlets: PowerShell komutları aracılığıyla BCD girişlerini yönetme.
Sağlama: Sağlama paketlerini yönetme.
Windows Server 2025’de Değiştirilen Modüller:
Defender: geri alma komutu eklendi.
Appx: Tümleşik MSIX komutları eklendi.
Dism: Uygulama hazırlama için komutlar eklendi.
Uluslararası: Uluslararası ayarları kullanıcılardan sistemlere kopyalayabilme özelliği eklendi.
Net Security: WSLv2 konteynerleri için Güvenlik Duvarı kurallarını yönetmek için komutlar eklendi.
Smb Share: SMB over Quick işlevselliğini geliştirmek için yeni komutlar eklendi.
Depolama: Depolama: Convert-Physics Disk komutu eklendi.
Hotpatching:
Windows Server 2025’te Microsoft, Hotpatching özelliğini herkesin kullanımına sunuyor. Bu özellik, BT yöneticilerinin sunucuyu yeniden başlatmadan kritik güvenlik güncelleştirmelerini yapabilmelerini sağlayacak.
Yeni Nesil Active Directory:
Birçok şirketin BT altyapısında önemli bir bileşen olan Active Directory Kimlik ve erişim yönetimi için şirketlerde önemli bir rol almaktadır. Windows Server 2025, açıklanacak olan AD ile güvenlik ve erişim yönetimi dışında işlevsellik ve şema kısımlarında da güncellemeler yapacak.
Yeni Nesil SMB Dosya Paylaşımı:
SMB, Windows Server 2025’in tüm sürümlerinde kullanıcılar tarafından yapılandırılabilir şekilde olacak. QUIC (Hızlı UDP İnternet Bağlantıları) üzerinden SMB, 443 portu yerine başka bir port üzerinden geçiş yapabilir halde olacak. QUIC üzerinden SMB, TCP ağ aktarımına bir alternatif olacak. Ayrıca güvenilmeyen ağlar üzerinden uç dosya sunucularına güvenli ve güvenilir bir bağlantı sağlayacak.
Yapay Zeka Tabanlı Yönetim:
Windows Server 2025’teki bu yeni özellik, sunucu altyapısındaki BT yöneticilerine yardımcı oluyor. Yapay zeka kullanımı, sunucu altyapısı yönetimine ve sunucu güvenliği sürecini basitleştiriyor. Bu özellikler, işletmelerin sanallaştırma ve yapay zeka kullanımı yoluyla üretkenliği ve verimliliği artırmasına yardımcı oluyor. Sanallaştırma ile birden fazla işletim sisteminin tek bir sunucuda çalışmasına olanak tanırken yapay zeka, işletmelerin verilerden daha fazla yararlanmasına olanak sağlayacak.
Yeni Güvenlik Geliştirmeleri:
Microsoft artık parolaları değiştirirken bir AES şifreleme yöntemi kullanıyor ve eski SAM-RPC’leri engelliyor. Windows Server 2025, güvenlik kaygılarını azaltmak ve işletmeleri güven altına almak için yeni özellikler ve geliştirmeler sunacak. Bu, şirketlerin siber saldırılardan kolay bir şekilde korunabilmesini sağlayacak kısacası AD’nin ötesinde başka güvenlik geliştirmeleri de olacak.
Ayrıyeten Windows Server 2025;
1- NVMe SSD’lerin uzaktan erişimini sağlayarak, daha ölçeklenebilir erişilebilir kullanım sunacak. Performans ve yanıt verme süreleri önemli ölçüde arttırılacak.
2- Veri kopyalama – çoğaltma işlemlerini hızlandırarak veri kullanılabilirliğini, yedekleme süresini optimize edebilecek.
3- Sanallaştırma teknolojisi sayesinde verimli bir depolama kullanımı ve sunucu içerisinde hızlı geri dönüşler almamızı sağlayacak.
4- Web Tabanlı bir yönetim konsolu mevcut.
5- Azure Arc ile entegre sağlanarak hibrit bir yönetim sunacak.
Bu bilgiler neticesinde Windows Server 2025, performans ve kullanılabilirlik açısından yeni teknolojiler ve geliştirmeler ışığında bize birçok konuda yardımcı olacağının kesinleştiği söylenebilir.
Not: Bu dokümandaki veriler, Windows Server 2025’in beta sürümlerine dayanmaktadır ve bu nedenle değişikliklere tabi olabilir. Lütfen genel kullanıma sunulan sürümle ilgili güncel bilgileri kontrol edin.