Web Tasarımı: Harika Web Uygulaması Tasarlamanın 5 Yolu
Web Tasarımı: Harika Web Uygulaması Tasarlamanın 5 Yolu
Daha önce hiç web uygulaması oluşturmadıysanız, bu, nasıl başlayacağınızı anlamanıza ve sizi engelleyebilecek olası engellerin üstesinden gelmenize yardımcı olacak bir yol haritasıdır.
Web Uygulaması Nedir?
Web teknolojileri (HTML, CSS, JS) ile oluşturulmuş, verileri depolayan (veritabanı, dosyalar), verileri işleyen (CRUD) ve internet üzerinden görevleri gerçekleştirmek için bir ekip veya tek bir kullanıcı tarafından kullanılan etkileşimli bir bilgisayar programıdır.
Web uygulaması, yalnızca web sitesi tarayıcısı üzerinden kullanılabilen bir uygulama türüdür. Bu uygulama, internete bağlandığınızda uzak sunucularda çalışır.
Dolayısıyla bu uygulama, kullanıcıların bir tarayıcı aracılığıyla bir web sunucusuna bağlanmasını sağlayan bir istemci-sunucu yazılımıdır.
Web Uygulamaları ve Mobil Uygulamalar Arasındaki Fark Nedir?
Mobil ve web uygulamalarının oldukça benzer türde yazılımlar olduğunu varsayabilirsiniz. Bununla birlikte, bazı farkları vardır.
Mobil uygulamalar, özel olarak mobil cihazlar için yapılmıştır. Android, iOS ve çapraz platform gibi belirli bir platform için uygundur. Web uygulamaları internet olmadan kullanılamaz.
Bir mobil uygulamayı cihazınızda yer alan bir uygulama mağazasından indirebilirsiniz, oysa web uygulamaları CPU kaynakları ile bir web tarayıcısında gerçek zamanlı olarak çalışır.
Web Uygulamaları ve Web Siteleri Arasındaki Fark Nedir?
Temel fark, bir web sitesinin genellikle statik içerik görüntüleyen bir sayfalar topluluğu olması, bir web uygulamasının ise dinamik içeriğe ve daha karmaşık kullanıcı etkileşimlerine sahip bir yazılım parçası olmasıdır.
Hem web sitelerine hem de web uygulamalarına web tarayıcınız üzerinden erişilebilir (Chrome, Firefox, Microsoft Edge, Safari vb.).
Web uygulamaları, kullanıcıların verilerle etkileşime girmesine, oluşturmasına ve değiştirmesine olanak tanır. Facebook, Twitter, Gmail ve Amazon.com web uygulamalarına örnektir. Düz web sitesi örnekleri kurumsal markalar, yerel işletmeler veya geleneksel bloglar için açılış sayfalarıdır. Ancak şu an, birçok web sitesinin açılış sayfalarına bağlı web uygulamaları vardır.
Progresif Web Uygulaması Nedir?
Progresif web uygulamaları, daha önce yalnızca yerel uygulamalarda bulunan çeşitli işlevler sunan standart web sitesi ve mobil uygulamaların bir kombinasyonudur.
Progresif web uygulamaları, normal web sayfaları veya web siteleri olan ancak kullanıcıya geleneksel veya yerel bir mobil uygulama gibi görünen web uygulamalarıdır. Bu uygulamalar, web uygulamalarına geleneksel uygulama benzeri bir kullanıcı deneyimi getirmek için web tarayıcılarının özelliklerini ve aşamalı geliştirme stratejisini kullanır.
Web Uygulama Türleri Nelerdir?
Web uygulaması geliştirme adımlarına geçmeden önce, ne tür bir web uygulaması seçmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. Tüm web uygulamaları, araç ve teknolojilerin kullanımına göre 3 ana kategoriye ayrılır:
1. İstemci Tarafı Web Uygulamaları
Bu web uygulamalarını front-end JS ve JavaScript framework’lerinde oluşturabilirsiniz.
Kullanıcı bilgilerini tek bir oturumdan daha uzun süre saklamanız gerekmediğinde, istemci tarafı web uygulaması oluşturmanın kullanımı oldukça kolaydır. Örneğin, kolay oyunlarda veya görüntü düzenleyicilerde bunu kullanabilirsiniz.
2. Sunucu Tarafı Web Uygulamaları
Sunucu tarafı web uygulamalarını uzmanlığınıza göre C #, Ruby, Python, PHP ve diğerleri gibi çeşitli programlama dillerinde kodlayabilirsiniz.
Uygulamayı yalnızca sunucu tarafı ile oluşturursanız, form gönderimleri, bölümler ve veri güncellemeleri arasındaki herhangi bir değişikliğin sonucu olarak, sunucu yeni bir HTML dosyası oluşturur ve web sayfası yeniden yüklenir.
3. Tek Sayfalı Uygulamalar
Bu uygulamalar, hem front-end hem de back-end teknolojisi kullanılarak oluşturulur. Dolayısıyla bunlar, istemci tarafı ve sunucu tarafı sunan ve tarayıcıda sayfa yeniden yüklenmeden çalışan daha karmaşık yazılımlardır.
Web Uygulama Geliştirme Teknolojileri
Gelişmiş, yüksek performanslı ve hızlı bir web uygulaması oluşturmanıza olanak tanıyan web uygulaması geliştirme teknolojilerinden bazıları aşağıdaki şekildedir:
1. Front-End Teknolojisi
Bir web uygulamasının, kullanıcıların etkileşimde bulunduğu herkese açık kısmını geliştirmek için aşağıdakiler gibi son derece verimli bazı front-end JavaScript framework’lerini seçmelisiniz:
AngularJS: Statik web sitesi sayfaları için HTML kullanan dinamik web uygulamaları için uygundur. Google’nin popüler front-end framework’üdür.
ReactJS: Büyük ölçekli ve karmaşık dinamik web uygulamaları geliştirmek için kullanılan en güçlü ve en ünlü JS framework’lerinden biridir.
VueJS: Yeni bir JS framework’üdür. Yardımcı bir library (kitaplık) ekosistemi ve büyük, karmaşık tek sayfalı uygulamaları uygulamak için kullanılan erişilebilir bir birincil kitaplık sunar.
2. Veritabanları
MySQL, web uygulaması geliştirme için kullanılan veritabanları arasında liderdir. İşlevsellik ve basitlik, en önemli avantajıdır. PostgreSQL ve Oracle ise diğer iyi seçimlerdir.
PostgreSQL, öncelikle UNIX benzeri sistemlere dayanan açık kaynaklı, ücretsiz bir veritabanı yönetim sistemidir.
Oracle, güçlü kurumsal, ticari veritabanları pazarında liderdir ve dünya çapındaki ağ üzerindeki etkisi aktif olarak artırmaktadır.
3. Backend Teknolojisi
Python, Go, Ruby, Node.js, Java ve Django backend web uygulaması geliştirmede en güçlü framework’lerdir. Bazı örnekleri incelemek gerekirse:
Django & Python: Python programlama dili backend web geliştirmeyi kapsar. PHP’nin yerini alır. Python hafif, esnek, gelişmiş ve düşük bir öğrenme eğrisine sahiptir. Framework’ü olan Django ile birlikte Python, tüm back-end web uygulaması oluşturma görevlerini karşılayabilir.
Node.js: Hızlı, kolay ve modern uygulamalar geliştirmek için tasarlanmıştır. Hızlı sunucuları etkinleştirmek ve birkaç ana bilgisayarda yazılım çalıştırmak, Node.js’nin diğer avantajlarındandır.
Java: Java çok amaçlı bir programlama dilidir. Android uygulama, masaüstü ve web uygulaması geliştirmede kullanılır. Bu framework genellikle güvenliği ve istikrarı ile bilinir.
Web Uygulaması Geliştirme Adımları
Bir web uygulaması geliştirirken çeşitli prosedürlere dikkat etmeniz gerekir. Bu adımlar aşağıdaki şekildedir:
1. Çözülecek Sorunu Keşfedin
Kendinize “Çözmek istediğim problem nedir?” diye sorun. Bu sorunun neden var olduğuna bakın ve teknolojinin bu sorunu çözmek için neler yapabileceğini düşünün. Bu sorunu yaşayabilecek diğer insanlarla görüşün ve olası çözümler hakkında geri bildirimler alın. Cevabın açık olduğunu ve bir web uygulamasının herkesin hayatını kolaylaştırdığını düşünüyorsanız, bir sonraki aşamaya geçmeye hazırsınız.
2. Web Uygulamanızın İş Akışını Stratejik Hale Getirin
Bir çözüm bulduğunuzda, iş akışını strateji haline getirin. “Sorunu gidermek için web uygulamanızın içinde ne olmalıdır?” sorusunun cevabını verin.
3. Web Uygulamanızı Prototipleyin
İş akışınızı prototipleyin. Prototipiniz, çözümünüzü hedef kitlenize iletmek için yalnızca bir araçtır.
4. Doğrulama Alın
Yeni web uygulamanızın gelecek vaat eden kullanıcılarına prototipini gösterin. Tüm incelemeleri kaydedin ve siz ve hedef kullanıcılarınız tatmin olana kadar tasarım üzerinde çalışın.
5. Uygun Araçları Seçin
Web uygulamanızı geliştirmek için çeşitli frameworkler, platformlar veya araçlar kullanacaksınız. Bunları seçerken popüler olanı değil, size uygun bir araç seçmeniz gerekir.
6. Web Uygulama Geliştirmede Kullanılacak Teknolojiyi Seçin
Web uygulaması geliştirmek için front-end ve back-end teknolojisi veya veritabanı seçin.
7. Web Uygulamanızı Test Edin
Web uygulamanızı test etmek sürekli bir prosedürdür ve genellikle geliştirme aşamasında ve sonrasında da gerçekleşir. Test aşamasının ortasında; performans, güvenlik, uyumluluk, kullanılabilirlik ve işlevsellik testlerini yapmanız gerekir.
8. Web Uygulamanızı Barındırın ve Dağıtın
Barındırma, web sitesi uygulamanızı bir sunucuda çalıştırmakla ilgilidir. Bu yüzden bir alan satın almanız ve bir bulut barındırma sağlayıcısı seçmeniz gerekecektir. Web uygulamanızı yerel cihazdan bulut sağlayıcınıza almak ve dağıtmak için bir CI aracı kullanmanız gerekir.
Harika Web Uygulaması Tasarlamanın 5 Yolu
1. Dreamweaver
Adobe Dreamweaver bir Integrated Development Environment – Entegre Geliştirme Ortamıdır (IDE). W3c standardıyla uyumlu bir web geliştirme aracıdır. Windows ve MacOS’ta mevcuttur. En son sürümü, CSS, JS ve sunucu komut dosyası için de iyi destek sağlar.
2. Avocode
Avocode, photoshop, eskiz ve diğer tasarım dosyaları için görüntüleyici olarak kullanılan bir tasarım aracıdır. Kodlama önerileri almak için metin editörleriyle entegre edilebilir. Windows, MacOS ve Linux dahil olmak üzere çeşitli işletim sistemlerinde olduğu gibi bir web uygulaması olarak da mevcuttur. React native, JS’de CSS, SASS, LESS, Swift vb. gibi çeşitli dilleri ve teknolojileri destekler.
3. Firefox Developer
Firefox developer, Firefox tarayıcı geliştirici sürümünün bir parçasıdır. Birçok özelliğe sahiptir ve harika bir performans sağlar. Yeni bir CSS motoru ile donatılmıştır. Birden çok tarayıcıda kullanılabilen bir Javascript hata ayıklayıcıya sahiptir. Ayrıca, animasyonlar ve grafikler gibi efektler oluşturmak için görsel düzenleme sunar. Ağ, CSS ve HTML’deki izleme sorunlarının yanı sıra, CSS dosyalarını düzenlemek ve yönetmek için de kullanılabilir.
4. Sketch
Photoshop gibi endüstriye hakim Adobe ürünlerine rakip olarak tanıtılan Sketch uygulamasının kullanımı basit ve öğrenmesi kolaydır. Duyarlı web uygulamaları tasarlamak için de kullanılabilir. Pakete dahil olan ve onu daha hızlı hale getiren birkaç özelliğe sahiptir. Diğer özellikler eklenti olarak bulunabilir. Yoğun kişiselleştirmeye izin verir ve yeniden ölçeklendirilmesi rahattır. Sketch ile çalışmak için HTML ve CSS bilmeniz gerekir.
5. Photoshop
Adobe Photoshop, Mac ve Windows işletim sistemi için kullanılabilen çok popüler bir ticari grafik düzenleyicidir. Profesyonel fotoğrafçılar ve tasarımcılar için oluşturulmuştur. Görüntüleri işlemek ve web grafikleri oluşturmak için ideal bir uygulamadır. Photoshop ihtiyacınız olan tüm gerekli araçlara ve seçeneklere sahiptir.
Diğer yazılarımızdan bazılarına göz atmak için: