Web Sitesi Açmak İçin Gereken 5 Şey
Web Sitesi Açmak İçin Gereken 5 Şey. Web sitesi açmak için neler gerekir? Web sitesi açtıktan sonra yapılması gerekenler nelerdir?
Web Sitesi Açmak İçin Gereken 5 Şey? Web sitesi açmak istiyorum fakat nasıl yapacağımı bilmiyorum diyenlerdenseniz, bu rehberimiz tam size göre. Eskiden web sitesi açmak için İngilizce dil bilgisi ve kodlama (yazılım) dili gibi teknik bilgilere hâkim olmak gerekiyordu. Günümüzde ise hazır yazılımlar ve firmaların sunduğu hepsi bir arada paketler ile web sitesi açmak oldukça kolay bir işlem hâline geldi. Hangi kategoride olursa olsun, istediğiniz web sitesini açmak için aşağıdaki adımları izleyerek hayalinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
- Domain: Web sitesi açmak için ilk adım, bir alan adı (domain) satın almaktır. Domain, web sitenizin akılda kalıcı bir isim ile ziyaretçileriniz tarafından bulunmasını sağlar. Siteniz için isim bulmakta zorlanıyorsanız, ücretsiz araçları deneyebilirsiniz.
- Hosting: Domain satın aldıktan sonra alan adınız üzerinden içeriklerinizi yayınlayabilmek için bir barındırma (hosting) hizmeti satın almalısınız.
- İçerik Yönetim Sistemi (CMS): İçeriklerinizi hazırlamak, düzenlemek ve yayına almak için dünyanın en çok tercih edilen içerik yönetim sistemi olan WordPress‘in ücretli ya da ücretsiz versiyonunu tercih edebilirsiniz. Hosting paketinizi seçerken WordPress Hosting olmasına da özen gösterin.
- Tema: Kişisel, kurumsal, sektörel web sitesi veya blog açmak için hazır kodlanmış yazılımlar olan temalardan yararlanabilirsiniz. Amacınıza uygun bir tema seçerek web sitenizin tasarımını özelleştirebilirsiniz.
- Hazır Site Tasarım Aracı: Dilerseniz domain, hosting ve içerik yönetim sisteminin 3’ü 1 arada paket hâlinde sunulduğu hazır site tasarım aracı ile tek tıkla web sitenizi açabilirsiniz. Hazır site tasarım aracı; teknik bilgi gerektirmemesi ve web sitesi açmak için gerekli olan tüm unsurları bir arada barındırması açısından oldukça avantajlıdır. Üstelik domain ve hosting gibi hizmetleri ayrı ayrı aldığınızda daha yüksek ücret ödemek zorunda kalırsınız. Hazır site paketi ise sunduğu birçok özellik ile maliyet açısından oldukça uygundur.
Web Sitesi Açtıktan Sonra Yapılması Gerekenler
Web sitenizi açtıktan sonra işiniz tam olarak bitmiş sayılmaz. Hâlâ yapmanız gereken bazı düzenlemeler vardır. Aşağıdaki adımları izleyerek web sitenizin kurulumunu tamamlayabilirsiniz.
- Güvenliğiniz için web sitenize SSL sertifikası kurun.
- Site başlığını, sloganı ve zaman dilimini güncelleyin.
- Merhaba Dünya! diye başlayan örnek sayfayı silin.
- Kalıcı bağlantı (URL) yapınızı düzenleyin.
- Site haritanızı oluşturun ve Google Search Console‘a kaydınızı yapın.
- Robots.txt dosyası oluşturarak dizini düzenleyin.
- Web sitenizi hızlandırmak için cache eklentisi yükleyin.
- Ziyaretçi istatistikleri için web sitenizi Google Analytics‘e bağlayın.
- Spam yorumları engellemek için Akismet – Anti Spam eklentisini yükleyin.
- İçerikleriniz için Gravatar profilinizi oluşturun ve sosyal medya paylaşım butonlarını ekleyin.
- Domain bilgilerinizin herkes tarafından görülebilir olmasını istemiyorsanız Whois Gizleme işlemini yapmayı ihmal etmeyin.
Web sitenizi açtınız, gerekli eklentileri yüklediniz ve güvenlik kontrollerini yaptınız. Artık içeriklerinizi yayınlayarak dünyayla paylaşmaya başlayabilirsiniz. Web sitenizin Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını istiyorsanız, site içi (on-page) ve site dışı (off-page) SEO çalışması yapmalısınız. Bu konuda makaleler okuyarak ve eğitim videoları izleyerek kendinizi geliştirebilirsiniz.
İçeriklerinizi hazırlarken dil kurallarına uymalı, kullanıcının aradığı bilgiyi sunmalı, akıcı ve sade bir dil kullanmalısınız. Paragraflar arasında konu ile ilgili keyifli görseller kullanmanız, okuyucunun sıkılmasını da önleyecektir. Aynı zamanda içeriklerinizin SEO uyumlu olmasına da özen göstermelisiniz. Bunun için Yoast SEO eklentisinden faydalanabilirsiniz.
Diğer yazılarımızdan bazılarına göz atmak için:
Dropshipping Nedir, Nasıl Yapılır? Yeni Başlayanlar İçin Rehber