Web Site Hızı Performansı İçin Hosting Ne Kadar Önemlidir?
Web Site Hızı Performansı İçin Hosting Ne Kadar Önemlidir?
Genel bir kural olarak, daha yüksek web sitesi hızı, etkileşimde bulunan son kullanıcılara, dönüşümlerin artmasına ve geri gelen ziyaretçilere eşittir. Ziyaretçiler, sitenize girer ve aradıklarını bulamazlarsa, hemen geri çıkmaktan çekinmezler. Mağazanızın kapısı yavaş açılıyorsa ve ışıklar yanmıyorsa, ziyaretçileriniz muhtemelen rakiplerinize doğru yol alacaktır.
Tüm bu senaryoları yaşamamak için web site hızınızı artırmak için gerekli her şeyi yapmalısınız.
Web site sayfa yükleme sürenizi artırmanın standart yollarını uyguladıktan sonra, web siteniz hala yavaş açılıyor olabilir. Böyle bir durumda, web sitenizi hızlandırmak için standart prosedürün dışına çıkma zamanı gelmiştir.
Hosting bu prosedürün dışında olan bir faktördür. Her ne kadar prosedürün dışında kalsa da, bu sıklıkla gözden kaçan bir faktör, yazı başlığının cevabı olabilir.
Çünkü hosting sağlayıcınızın web sitenizin genel hızı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Neyse ki, hosting’inizi hızla ilgili belirli sorunlar açısından değerlendirmek zor değildir.
Hızlı Web Hosting Neden Web Site Hızı İçin Çok Önemlidir?
Hosting hizmeti sağlayıcısının kullandığı sunucular, web sitenizin tarayıcıya ne kadar hızlı veya yavaş yükleneceğini belirler.
Sitenizin yükleme sürelerini hızlandırmak için temelde her şeyi yapabilirsiniz, ancak blogunuz veya web siteniz yavaş bir sunucuda barındırılıyorsa, yaptığınız tüm işlemler başarısızlığa mahkumdur.
Bunun nedeni, bir kullanıcı sitenizdeki bir web sayfasını ziyaret ettiğinde, kullanıcının web tarayıcısının, sunucunuzdan tek tek her dosya (CSS, JavaScript, HTML, resimler, videolar) için istekte bulunmasıdır.
Web sitenizin sunucusu hız için optimize edilmemişse, bu çok zaman alır. Bu da web sitenizin yükleme süresini uzatır.
Yani, hızlı ve yüksek sıralamalar için bir web sitesini inşa etmek istiyorsanız, o zaman mevcut en hızlı web hostingi seçmeniz gerekir.
Hostinginiz Web Sitenizin Hızını Nasıl Etkiler?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, web sitenizin hostingi site hızı söz konusu olduğunda, genellikle gözden kaçan bir faktördür. Sitenizi performans için optimize ettiyseniz ve siteniz hala yavaşsa, bu durumda hostinginizle alakalı bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.
Peki hostinginizin web sitenizi hızlandırmak için gerekeni yapıp yapmadığını nasıl anlarsınız?
1. Sabit Disk
Dikkate alınması gereken iki tür sabit disk vardır. Her ikisi de veri depolamak için kullanılan: SSD ve HDD. SSD’ler, verileri diske fiziksel olarak yazmak için HHD yönteminden çok daha hızlı olan flash bellek kullanır. Hızı artırmak istiyorsanız, SSD sağlayan hosting planlarına baktığınızdan emin olun.
2. RAM
Bu bileşen operasyonun beynidir. RAM, bir web tarayıcısından web siteniz üzerinden çalıştırılabilecek tüm komut dosyalarının bakımını yapan bir bellek depolama alanıdır. RAM, Gigabayt (GB) cinsinden ölçülür. Sahip olduğunuz hosting’in türüne ve sunucularınıza hangi uygulamaların yüklendiğine bağlı olarak, az trafiğe sahip bir web sitesi için iki GB yeterli olacaktır.
3. Bant Genişliği
Bu web hosting ne kadar veri aktarabileceğinizi etkiler. Bant genişliğini bilginin içinden geçtiği bir boru hattı olarak düşünebilirsiniz. Ne kadar kısıtlıysa, veri iletimi de o kadar uzun sürer. Bunu göz önünde bulundurarak, belirli bir hosting planının sizin için işe yarayıp yaramayacağını belirlemek için ne kadar bant genişliğinine sahip olmanız gerektiğini hesaplayabilirsiniz.
Doğru Hosting Planı Türünü Seçme
Seçtiğiniz hosting plan türü de hosting sağlayıcınız kadar önemlidir. Performansı etkilediği için dikkate almanız gereken birkaç farklı hosting türü vardır.
Örneğin, shared hosting (paylaşımlı hosting), bir sunucunun kaynaklarının birden çok kullanıcı arasında paylaşıldığı yaygın ve düşük maliyetli bir seçenektir. Böyle bir plan, sitenizin hızını artırmanın ideal bir yolu değildir, çünkü siteniz aynı sunucudaki diğer web sitelerinin daha fazla kaynak çekmesi nedeniyle yavaşlayabilir.
Sanal özel sunucu (VPS) planları, kaynak ayırma üzerinde daha fazla denetim sağlar. Özel bir sunucu, sitenizin hızını etkileyen ancak oldukça pahalı olabilecek öğeler üzerinde en fazla kontrolü size verecektir. Çoğu kullanıcı için, bir VPS planı, özel kaynaklara erişim sağladığı için uygun fiyat ve performans arasında mükemmel bir denge sunar.
VPS Hosting İşletmenizin Web Sitesi İçin Uygun Mu?
Küçük işletme sahipleri için VPS hostingin doğru seçim olup olmadığı her zaman bir tartışma konusu olmuştur. Birçok küçük işletme web sitesi paylaşımlı hosting kullandığı ve VPS biraz daha pahalı olduğu için VPS planı seçmeden önce iki kez düşünmek gerekir.
Site performansını en üst düzeye çıkarmak ve platform alanınızın büyümesini sağlamak için VPS hosting mükemmel bir seçimdir. Web sitelerinin sürekli büyüyeceğini bilen işletme sahipleri, VPS hosting sayesinde büyüme gerçekleştikçe herhangi bir sıkıntı yaşamaz.
Bir VPS barındırma planında yayınlanan bir web sitesi, garantili ve tutarlı bir şekilde yüksek sayfa hızı sağlar. Müşterilerinizin ve potansiyel müşterilerinizin dikkatini çekmek istiyorsanız bu önemlidir.
VPS barındırma hizmetinin web siteniz için uygun olup olmadığını belirlemek için işletme gereksinimlerinizi ve büyüme planlarınızı değerlendirmeniz gerekir. Başlangıçtan itibaren yüksek performans sağlayacak ve işiniz ilerledikçe ayak uyduracak bir hosting çözümü istiyorsanız, VPS hosting sizin için en iyi seçim olabilir.
HTTP vs. HTTPS
Tamamen hızdan bahsediyorsak, her şey eşit olduğunda, HTTP’nin HTTPS’den her zamankinden daha hızlı olduğunu görebilirsiniz.
Ancak, web sitenizin hızı, başarının tek ölçüsü değildir. Google, HTTPS’yi güvenli bir bağlantı (özellikle satın alma işlemi gerçekleştiriyorsanız veya sizinle bilgi paylaşılıyorsa) olarak görür ve kullanıcılar için gönül rahatlığı sağlar. Biz herkese HTTPS’yi öneriyoruz.
Hosting Sitesinin Konumu Site Hızını Etkiler Mi?
Bir kullanıcı web sitenizi yüklediğinde, istek web hostinginize gönderilir ve ardından bilgi onlara geri döner. Birincil kullanıcılarınız Türkiye’de bulunuyorsa ve web hostinginiz Avustralya’daysa, bu isteği dünyanın bir ucu olan Avustralya göndermek ve yanıt almak zaman alır. Bu yüzden web hostinginizin teslimat sürelerini iyileştirmek için bir İçerik Dağıtım Ağı (CDN) kullanabilirsiniz. CDN, dünyanın dört bir yanındaki birden fazla sunucu için ödeme yapmanız yerine, web sitenizin sürümlerini daha hızlı teslimat için çeşitli konumlarda önbelleğe alır.
Hızlı Bir Web Host Nasıl Seçilir?
Süper hızlı yüklenen bir web sitesine sahip olmak, kullanıcıların ve Google’nin en çok görmek istediği şeydir. Bu yüzden hızlı bir web hosting sağlayıcısına kaydolmanız, hız konusunda web sitenizi bir adım öne geçirir.
Diğer yazılarımızdan bazılarına göz atmak için: