Windowstan Ubuntu İşletim Sistemine Uzak Masaüstü ile Bağlanma
Windows işletim sistemi üzerinden Ubuntuya uzak masa üstü bağlantısı yapmayı anlatacağım. Bunun için Windows tarafında Uzak Masaüstü Bağlantısı (“mstsc“) ve Ubuntu tarafında xrdp paketinin kurulu olması gerekmektedir. Bilindiği üzere Uzak Masaüstü Bağlantısı zaten Windowsta varsayılan olarak gelmektedir. Bizim yapacağımız işlem Xrdp paketini Ubuntu üzerine kurmak olacaktır.
Öncelikle yapmamız gereken Ubuntu’da uç birimi açmak olacak. Bunun için;
- ALT+F2 yapıp hızlı menüye uçbirim veya gnome-terminal yazmak yeterlidir.
- CTRL+ALT+T
- Son olarakta en basiti masaüstüne sağ tıklayıp Uçbirim seçeneğine tıklamak.
Burada açılan terminal penceresinde
sudo su
komutunu giriyoruz ve ardından root şifremizi girerek terminalde yetkili hale geliyoruz. Şifrenizi yazarken güvenlik önlemi olarak karakterler gözükmeyecektir. Şifrenizi yazdıktan sonra direk enter tuşuna basmanız yeterlidir. Daha sonra:
apt-get install xrdp
komutunu girerek kurulum isteğini göndererek gerekli işlemleri başlatıyoruz. işlemler tamamlandıktan sonra E/H diye iki seçenek çıkacaktır. Biz E yani evet diyerek kurulum işlemini başlatıyoruz.
Sıradaki işlemlerimiz aşağıdaki komutları sırası ile tamamlandıkça çalıştırmak.
sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-mate-dev/ppa
sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-mate-dev/trusty-mate
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install ubuntu-mate-core ubuntu-mate-desktop
echo mate-session >~/.xsession
sudo service xrdp restart
komutları girdiğimizde her ne sorar ise evet yani E diyerek onaylıyoruz. Bi miktar veri indirip kurulum gerçekleştirecektir. Bu süre zarfında beklememiz gerekiyor ve işlem tamamlanmıştır.
Aynı anda birden fazla kullanıcının oturum açabilmesi için;
sudo gedit /etc/xrdp/startwm.sh dosyası açılır ve, dosya içerisindeki “fi” komutu ile “. etc/X11/Xsession” komutu arasına “echo mate-session >~/.xsession” bu komut yazılır ve kaydedip “sudo service xrdp restart” komutu ile xrdp restart edilir.
—————————————————————————–
1) Kuruluma başlamadan önce sudo apt-get update komutu ile mevcut işletim sistemimizi güncelleyip update ediyoruz.
2) Bu adım da sudo apt-get install xrdp komutunu kullanarak uzak masaüstü bağlantımızı sağlayacak olan remote desktop modül kurulumunu başlatıyoruz.
3) Remote Desktop modülü düzgün şekilde kurulduğun da ekranda görüldüğü gibi bir bilgilendirme çıkacaktır. Bu şekilde bir görüntü aldığınız da modül başarılı bir şekilde kurulmuş demektir.
4) Bu adım da ssh üzerinden sudo apt-get install xfce4 komutu ile Xfce Masaüstü Ortamını kuruyoruz.
5) Bu adımda klavye dilimizi seçmemiz isteniyor. Turkish seçeneğini ile türkçe olarak seçim yapabilir veya size uygun dil tercihinde bulunabilirsiniz.
6) Bu adım da klavye tercihiniz sorulmakta. Ben anlatımda Türkçe Q klavye tercihinde bulundum fakat siz dilerseniz size uygun olan tercihler de de bulunabilirsiniz.
7) Bu adım da RDP ve Xfce Masaüstü Ortamının kullanıldığından emin olmak için ilk olarak session ayarlamasını yapıyoruz.
8) Bir önce ki adımın devamı olarak bu sefer ssh üzerinden sudo nano /etc/xrdp/startwm.sh komutunu kullanarak startwm.sh dosyamızda düzenleme yapacağız.
9) Ssh üzerinden sudo nano /etc/xrdp/startwm.sh komutunu yazdıktan sonra açılan pencerede ki içerik ekran görüntüsünde ki gibi olmalıdır. İçeriği bu şekilde ayarlayıp daha sonra yaptığınız değişikleri kayıt edin.
10) Tüm işlemler tamamlandıktan sonra en son adım da ssh üzerinden sudo service xrdp restartkomutunu kullanarak remote desktop servisimizi yeniden başlatarak en son yaptığımız değişikliklerin aktif olmasını sağlıyoruz.
11) Windows işletim sistemli bilgisayarımızda mstsc.exe yi çalıştırıp Uzak Masaüstü (Remote Desktop) penceremizi açıyoruz.
12) Windows cihazımız da Remote Desktop penceresi açıldığın da Bilgisayar yazan kısma ubuntu sunucumuzun ip adresini yazıp daha sonra bağlan diyoruz.