Ubuntu İşletim Sistemi Nedir?
Ubuntu İşletim Sistemi Nedir?
Ubuntu İşletim Sistemi Nedir? Ubuntu İşletim Sistemi, donanım ile yazılım arasında gerçekleşen işlemlerin arasında köprü görev yapan bir sistemdir. İşletim sisteminde var olan temel elemanlardan çekirkek için uygulama ve donanım arasında bilgi aktarımı sağlar. İşletim sistemi görevlerini yerine getirmesi farklı çekirdek sistemleri ile farklı uygulamalar ile yapılır. Ubuntu bir Linux işletim sistemidir, açık kaynak ve Debian tabanı vardır. Ubuntu Ghone masaüstü versiyonunu kullanır. Sadedir ve kullanıcılara kolaylık sağlamak için sade bir arayüze sahiptir.
Ubuntu akıllı telefon, PC’ler ve server için geliştirilmektedir. İlk masaüstü versiyonu 2004 tarihinde yayınlanmıştır. Açık kaynak yazılımı olan Ubuntu kopyalanabilir, kodları değiştirilebilir, yayınlanabilir. Ubuntu İşletim Sistemi, Canonical Ltd tarafından geliştirilmiştir ve tüm kullanıcılara ücretsiz sunulur. Afrikalı bir girişimci tarafından finanse edilen Ubuntu “Şefkatli, yardımsever” anlamına gelir ve Linux “For Human Beings” mottosudur. Ubuntu nedir? Özellikleri nelerdir? Merak ettiğiniz bu sorunun cevabını, yazıda detaylı bir şekilde görebilirsiniz.
Ubuntu Nedir? | Ubuntu İşletim Sistemi Nedir?
Ubuntu dünya üzerinde en çok kullanılan işletim sistemlerinden biridir. Ubuntu ile ilgili ayrıntılı açıklamaları incelemek ister misiniz? Donanımları programlayan işletim sistemi ile kullanıcı arasında bir ara yüz oluşturur. Bilgisayar teknik dilini bilmeyen kullanıcıların, bilgisayar ile işlem yapmasını sağlar. Bir sanal makine ve sunucu topluluğunun sürecini yöneten bulut işletim sistemi, Ubuntu’nun dağıtımlarından biridir.
Google arama motorunun Android cihazları geliştirmek adına kullandığı bir işletim sistemidir. Ayrıca Steam oyun platformu tarafından desteklenmektedir. Kuvvetli bir Linux dağıtımı olan Ubuntu, bütün bilgisayar ve benzerleri cihazlarda çalıştırılabilmektedir. Büyük ya da küçük fark etmeden tüm teknolojik cihazların içinde çalışabilmektedir. 6 ayda bir güncellenir ve iki senede bir destek sürümü gelir. Ubuntu lisans bedeli ödemeden indirilebilir, kullanılabilir.
Ubuntu İşletim Sistemi Özellikleri Nelerdir? | Ubuntu İşletim Sistemi Nedir?
Açık kaynak işletim sistemi olan Ubuntu ile ilgili önemli özellikleri bilmek ister misiniz?Bilgisayar işletim sistemlerinde Linux ve açık kaynak kodlu Ubuntu ara yüzünü hayata geçirme çalışması başlatılmış ve ilk sürüm Ekim 2004’te yayınlanmıştır. Ubuntu özellikleri:
Ubuntu ücretsiz indirilen Linux işletim sistemidir.
Server, masaüstü, bulut işletim sistemleri için yeni versiyonları bulunur.
Ubuntu yazılımları .snap ve .deb uzantılı dosyalar şeklindedir.
Lisans ücreti ödemeden, istediğiniz kadar bilgisayar ve cihaza indirip kullanabilirsiniz.
Uygulamaların büyük bir kısmı Türkçe desteğe sahiptir. Türkçe dil paketini kurulum anında internetten indirebilirsiniz.
Ubuntu için tavsiye edilen minimum sistem gereksinimleri şöyledir:
Çift çekirdekli 2 GHZ İşlemci
Bellek 4GB Ram
Disk Alanı 25 GB
VGA Destekli 1024 x 768 Piksel
Bilgisayar minimum sistem gereksinimlerini karşılamıyor ise, eski bilgisayar için Ubuntu versiyonlarından Xubuntu, Libuntu kullanılabilecektir. Sabit dik alanına bağlı olarak, hem Windows hem Ubuntu işletim sistemini aynı bilgisayarda kullanabilirsiniz.
Ubuntu Kurulumu ve Ubuntu’da Yazılım Kurma
Ubuntu kurulumu yapmak için adım adım yapmanız gerekenler aşağıda listelenmiştir.
Ubuntu Kurulum aşamaları;
Önce Ubuntu kurulum dosyası indirilmelidir. İndirme sayfasında iki farklı sürüm vardır. Bir sürümde LTS vardır bu 5 yıllık bir sürüm olduğunu ifade eder, diğeri 9 aylık bir pakettir ve süre bitince tekrar sürüm yükseltmek gerekir.
Download işaretine tıkladıktan sonra indirme işlemi başlayacaktır. ISO uzantılı bir dosya gelecektir ve bu dosya rar, zip dosyası gibi görünebilir, winrar programları kullanılarak açılmaya çalışılmamalıdır.
Download edilen Ubuntu işletim sistemini, DVD ya da USB belleğe indirebilirsiniz. DVD’ye yazdırmak için, Windows yüklü bir bilgisayarda yazdırmak isterseniz, İnfrarecorder türünde bir program kullanmalısınız. Programı indirdikten sonra DVD’yi bilgisayara takın ve çıkan ara yüzde kalıp yazdır formatını seçin. Daha sonra Ubuntu.iso dosyasının yerini gösterin ve yazdırma işlemini başlatın. Yazma hızı düşük ayarlanmalıdır.
Ubuntu İşletim Sistemi kullanıyor iseniz ve yeni versiyonlarını yüklemek isterseniz;
İlk seçenek, DVD’yi bilgisyara taktıktan sonra Ubuntu.iso dosyasını sağ tıklayarak, diske yaz komutu verin. Yazdırma hızını en az düzeye getirin.
İkinci seçenek,K3b isimli ya da Brasero CD/DVD yazdırma aracını yükleyebilirsiniz. Kalıp yazdır seçeneği ile yazdırma işlemini başlatabilirsiniz.
Windows ortamında Ubuntu.iso dosyasını USB belleğe yazdırmak isterseniz,
Rufus ya da belenaEtcher adlı yazılımları indirebilirsiniz. Bu yazılımlar ücretsizdir. Usb Belleği bilgisayara taktıktan sonra, Ubuntu.iso dosyasını başlat tuşu ile yükleyebilirsiniz.
Ubuntu Linux ortamında Usb Belleğe yazdırmak için,
Startup Disk Creator isimli programı yükledikten sonra, Usb cihazını bilgisayara takın.
Startup Disk Creatör adlı programı çalıştırdıktan sonra, indirilen Ubuntu.iso dosyasını gösterin ve Startup Disk Creatör yazan yeri gösterin ve işlem sonlanana kadar bekleyin.
Kuruluma başlarken, Ubuntu dosyasını DVD ya da USB Belleğinden başlatmak gerekir. Bunun için açılış önceliği USB Bellek ya da DVD’ye verilmelidir. BIOS ayarlarına girmeden ya da girerek açılış önceliği değiştirilebilir.
Kurulum yapıldıktan sonra, Ubuntu yeni sürüm ise güncelleştirmeler yüklenmelidir.
Ubuntu’da yazılım kurma, yazılım arayüzü aracılığı ile çoğunluğu ücretsiz olan programlar kurulabilir. Ubuntu Linux temelli olduğundan Linux işletim sistemli programlar kurulabilir.
Ubuntu’nun Faydaları | Ubuntu İşletim Sistemi Nedir?
Ubuntu faydaları hakkında bilgi edinmek isterseniz, sıralamayı inceleyebilirsiniz.
Linux işletim sistemi tabanlı ve açık kaynak kodlu olduğundan, virüslere karşı güvenlidir.
İçerisinde bulunan programlar ücretsizdir. Açık kaynak kodlu olduğundan geliştiricisi çoktur. Hızlı çalışan bir sistemdir.
Ubuntu’yu çalışma performansı ve görselliği ile ayarlamak için çok sayıda seçenekten yararlanabilirsiniz.
Neden Ubuntu Kullanmalısınız? | Ubuntu İşletim Sistemi Nedir?
İlk sağladığı yarar,belli bir ücret ödeme gereği olmadan indirme şansınız olmasıdır. Özelleştirme şeçenekleri çok fazladır ve cihazınızı istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Taşınabilir sürücüye yüklenerek de çalıştırılabilir. Ubuntu İşletim Sistemi ile değişik yazılımlar ile değişik masaüstü seçenekleri kullanabilir, yazılımlar arasında geçiş sağlayabilirsiniz. Ubuntu’da yer alan yazılımlar ücretsizdir.
Yalnızca komutlarla çalışan bir sistem olmadığından, komut bilmeyen bir kullanıcı da pratik bir şekilde programdan faydalanabilecektir. Ubuntu ile ücretsiz uygulamalara erişip, indirebilirsiniz. Windows ile kullanılan programların çoğu Linux işletim sisteminde de kullanabilirsiniz.
Ubuntu İle Neler Yapabilirsiniz? | Ubuntu İşletim Sistemi Nedir?
Ubuntu ile kullanıcılar istedikleri değişim ve özelleştirmeleri yapabilirler. Birden fazla arayüze sahiptir. Düşük donanıma sahip bilgisayarlar içinde çeşitli versiyonları vardır. Eski donanımlarda da iyi bir performansla çalışabilir. Rahatlıkla programlama yapabilir, yeni uygulamalar geliştirebilirsiniz.
Ubuntu ile ilgili ülkemizde pek çok grup ve topluluk vardır. Kullanım ile ile ilgili herhangi bir sorun yaşandığında, bu grup ve topluluklardan destek alabilirsiniz.
Ubuntu’nun Geleceği | Ubuntu İşletim Sistemi Nedir?
Linux işletim sistemi olan Ubuntu, günümüzde bulut işletim sistemi, telefonlar ve bilgisayarlarda kullanılmadığı bir alan yoktur. Ubuntu küçük cihazlar ve büyük bilgisayarlara kadar her cihaza uyum sağlar. Açık kaynak kodu ile her yere taşınabilir. Evde bir bilgisayarda da ya da büyük bir firma da bu sistemi kullanabilirsiniz.
Bu özellikler, Ubuntu’nun geleceği ile ilgili pazar payının yükselmesi beklenebilir. Linux işletim sistemi cep telefonlarında, bilgisayarlara kadar geniş seçenekte çalışabildiğinden, ilerde daha fazla tercih edilebilir olduğu düşünülmektedir.
Bulut içeriklerinin vazgeçilmezi olan Linux, Microsoft gibi şirketlerin vazgeçilmezi olmuştur ve satın almayı düşündüğü bir sistemdir. 2005 yılında Ubuntu’nun geleceğinin sürdürülmesi için Ubuntu Vakfı kurulmuştur. kurulmuştur. Bu vakıf, uzun süre işletim sisteminin korunması ve yeni sürümlerinin devamını sağlamak için geliştirilmiştir. Kullanıcılara yazılımı paylaşma ve değiştirme olanağı veren ücretsiz programlar sunmaktadır.
Sunucu Kiralama, Bulut Hizmetleri, Web Sitesi Hizmetleri, Özel Uygulama ve Yazılımlar ve Muhasebe Paket Programları Hizmetleriniz için iletişime geçebilirsiniz.