Türkçe Domain Mevcut İnternet Ortamında İyi Performans Gösterir Mi?
Türkçe Domain Mevcut İnternet Ortamında İyi Performans Gösterir Mi?
2006 Türkiye’deki internet kullanıcıları için özel bir gündür.
Neden mi?
Çünkü 2006’da, Türkçe karakter içeren ülke kodu üst düzey alan adlarının (ccTLD) kullanıma sunulduğu gündür.
Yani buradan ne mi anlamalısınız?
Artık isterseniz, Türkçe karakterler içeren bir domain sahibi olabilirsiniz.
Eskide ç,ğ,ı,ö,ş harflerini içeren bir domain alamıyordunuz. Şu an ise içinde Türkçe karakter bulunan bir domaini satın alabilirsiniz.
Peki Türkçe domain mevcut internet ortamında iyi bir performans gösteriyor mu?
Bugün bu sorunun üzerine odaklanacağız.
Haydi başlayalım!
Türkçe Karakterli Alan Adı
Alan adları teknik kısıtlamalar ve alan adlarının dünya çapında birlikte çalışabilir durumda kalmasını sağlama ihtiyacı nedeniyle, Alan Adı Sistemi (DNS) 37 ASCII karakteriyle sınırlandırılmıştır. Bu karakterler 2006 yılına kadar, AZ (tabii bu AZ’nin içine Türkçe karakterler dahil değil), 0-9 ve tire idi.
DNS’nin izin verilen karakter kümesi, Türkçe gibi birçok dilin de, alan adları içinde kendi yerel alfabelerinde (betiklerinde) tam olarak temsil edilmesini engelledi.
İnsanlar 1990’larda bu sorun hakkında konuşmaya başladılar, ancak 2000 yılına kadar .com ve .net Uluslararası Alan Adlarını (IDN’ler) desteklemeye başlamadı. Bu üst düzey alanlar (TLD’ler) IDN’leri desteklese de, tarayıcılar IDN’lere ancak son 6 yılda yaygınlaşan bir destek sunmaya başladı. Latin olmayan bir karaktere sahip üst düzey bir alan adını, ICANN 2010 yılına kadar onaylamadı. Fakat Türkçe karakterli domainler 2006 yılında onaylandı.
Yürürlüğe giren büyük değişiklikle, ccTLD’ler için IDN’leri kaydetmek mümkün hale geldi. Bu alan adlarınızın Türkçe karakterler içerebileceği anlamına geliyor.
Peki IDN nedir?
Internationalized domain names – Uluslararasılaştırılmış alan adları (IDN’ler), aşağıdakilerden birine sahip olan alan adlarıdır:
Aksanlı Latin harfleri (é veya ü gibi aksan işaretleri) kullanılan diller / alfabeler veya Latin alfabesini hiç kullanmayan dilleri içerir.
IDN’ler, Latin temelli olmayan komut dosyalarının anadili olanların internete kendi dillerinde erişmelerine izin verir. İnternet kullanımı dünya çapında arttığı ve dünya birçok farklı dil ve komut dosyasıyla (Çince en çok konuşulan dil) dolu olduğu için, IDN’ler ne konuşurlarsa konuşsunlar hedef pazarınızla bağlantı kurmanın harika bir yolunu sunar.
Peki IDN’ler sayesinde Türkçe domain gerçek bir domain haline geliyor mu?
Her ne kadar Türkçe alan adı almak mümkün olsa da, aslında satın aldığınız Türkçe karakterli domain, gerçekten Türkçe değildir. IDN maskesiyle Türkçe’ye çevrilen bir domaindir. Yine aynı şekilde Çince, Japonca ya da Latin alfabesini kullanmayan bir ülke için de Icann aynı maskelemeyi kullanır.
Türkçe karakter destekleyen domain uzantılarının listesi aşağıdaki şekildedir:
- .com
- .net
- .com.tr
- .gen.tr
- .net.tr
- .gov.tr
- .org.tr
- .k12.tr
- .av.tr
- .name.tr
- .bel.tr
- .pol.tr
- .biz.tr
- .web.tr
Türkçe Domain Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?
100.000 uluslararası karakter için destek eklemek, geleneksel klavyeleri internetin tamamına erişim için yetersiz giriş cihazlarına dönüştürür. Her dilden karakteri destekleyebilecek bir klavye üretmek neredeyse imkansızdır. Sanal klavyeler ve dil paketleri, bazı insanlar için sorunu hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak bu tam olarak bir çözüm değildir. Tabii ki bizim kullandığımız klavyelerde Türkçe karakter mevcut. Fakat yurtdışından biri sitemize girmek istediğinde, o zaman bu durum sizin bir dezavantaja sahip olmanıza neden olacak. Ayrıca Türkiye’de yaşayanların tamamına yakını Türkçe karakter olmadan bir alan adı girmeye alışmış durumda olduğu için bu alışkanlıktan vazgeçmeleri öyle hemen gerçekleşecek bir durum değil.
Alışkanlıkların bu şekilde olması, Türkçe domain‘i SEO açısından da olumsuz bir duruma sokuyor. Türkçe domainler global olmadığı için ASCII kodlarla farklı bir maskeleme ile oluştuğundan SEO açısından tavsiye edilmiyor.
Türkçe domainlerin SEO’ya da uygun olmadığı test edilmiş bir gerçek.
Peki sosyal medya?
Eğer Türkçe bir alan adına sahipseniz, sosyal medyada bir link paylaştığınızda, sosyal medya botları alan adınızı direkt algılayamaz, IDN maskesinin altındaki gerçek domain’i görür. Bu da yaptığınız paylaşımda Türkçe karakterler yerine semboller görüleceği anlamına gelir. Böyle karmakarışık bir linki genelikle kimlik avı hırsızları kullandığı için tahmin edeceğiniz gibi kimse tıklamaz.
Türkiye’deki Markalar Türkçe Karakter İçeren Domain’lerini Almalı Mı?
Eğer Türkçe karakter içeren bir işletme alan adına sahipseniz, başkalarının satın almasını ve “sahte” web siteleri oluşturmasını önlemek için şirketinizle ilişkili Türkçe alan adını satın almanız gerekir.
Eğer almazsanız, bu, insanların gerçek olduğunu düşündükleri bir siteye giriş yapmaları için kandırılabilecekleri anlamına gelir. Özellikle kişisel bilgiler isteyen siteler bunu sahtekarlık yapmak için kullanabilir. Türkçe olmayan bir karakterin yerine Türkçe bir karakter koymak, okuyucunun aşina olduğu alan adına benzeyen tamamen benzersiz bir URL oluşturacağı için kullanıcı ve marka imajınız açısından tehlikeler doğurabilir. Bu yüzden web sitesini aktif olarak kullanmasanız bile (Türkçe karaktersiz alan adınıza yönlendirebilirsiniz) alan adını satın almanızda fayda var.
Diğer yazılarımızdan bazılarına göz atmak için: