Trojan virüs nedir, nasıl yok edebilirsiniz?
İletişim ve bilgi ağı olan internet kötü amaçlı yazılımlara ev sahipliği yaptığından dolayı bilgisayar üzerinden yaptığınız çalışmaları zaman zaman kesintiye uğratabilir. Virüslerden dolayı bilgisayarınızdaki veriler kaybolabilir, bozulabilir ya da sabit diskinizde yer alan tüm öğeleriniz silinebilir. Tüm bunların olmasına sebep olan bilgisayar virüsü olarak adlandırılan küçük yazılım programlarıdır. Trojan virüsü de bu virüslerden bir tanesidir. Kötü amaçlı yazılımlar arasında yer alan Trojan virüsü adını Truva Atı’nın hikayesinden alır ve hikayedeki gibi bir savaş stratejisi yöntemini kullanır.
Trojan Virüsü Nedir?
Kötü amaçlı yazılımlar arasında yer alan bir bilgisayar virüsüdür. Trojan virüsü zararsız görünür fakat bilgisayarınızın kontrolünü ele geçirmeyi hedef alır. Ağınıza ve verilerinize zarar verebileceği gibi bozmak ve kişisel bilgilerinizi çalmak gibi eylemleri de yapabilir ya da amacını gizleyerek karşınıza bir uzantı halinde geldiğinden dolayı bilgisayarınıza zarar verebilecek diğer eylemleri de kolayca gerçekleştirebilir.
Trojan Virüsü Nasıl Bulaşır?
Görünüşte zararsız olan ya da zararsız gibi görünen programların içine gizlenir ve programı yüklemeniz için sizi kandırmaya çalışır. Genellikle bilgisayarınıza indirilen dosyaların içinde yer alır ve kişi dosyayı açtığında ya da çalıştırmaya başladığında virüs arka planda kendini gizler. Fark edilmeden bilgisayarınızda uzun süre kalarak bilgilerinizi toplayabilir, güvenliğinizde delik açabilir ya da bilgisayarınızı ele geçirebilir.
Türleri Nelerdir?
Trojan virüs çeşidi çok fazladır fakat en yaygın çeşitlerinden bazıları şunlardır:
Trojan Dropper: Siber suçlular tarafından kullanılır. Bu Trojan çeşidi, virüs koruma programlarının çoğu tarafından kötü amaçlı yazılım olarak algılanmaz. Bu yüzden bilgisayarınıza kolay bir şekilde bulaşabilir.
Ramsomware: Bilgisayar verilerinizi şifreleyen bir Trojan virüs çeşididir. Siber suçlular tarafından fidye talep etmek için kullanılır. Bu yazılım bilgisayarınıza yüklediğinde belirli alanlara giriş yapmanızı engeller. Erişim hakkı kazanmak için fidye ödemeniz gerekir.
Trojan-Banker: Kullanıcının hesap bilgilerini çalmak için tasarlamıştır. Kredi kartı, elektronik ödeme sistemleri ve bankacılık gibi kullanıcı hesap bilgilerini hedef alır.
Trojan Rookits: Cihazınızın kontrolünü ele geçirerek kötü amaçlı yazılımların ve etkinliklerin algılanmasını önler.
Trojan-Backdoor: Popüler bir trojan virüsüdür. Tehlikeli ve yaygın olarak kullanılır. Siber suçlular tarafından uzaktan erişim aracı (RAT) kullanılarak bilgisayarınız da bir arka kapı oluşturulmasını sağlar. Bu da siber suçluların bilgisayarınıza dilediği zaman ulaşabilmesini sağlar.
Trojan Virüsü Nasıl Tespit Edilir?
Yalnızca dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarınızı değil aynı zamanda cep telefonlarınızı ve tabletlerinizi de etkileyen trojan virüsleri, cihazınızın yavaşlamasına sebep olur ya da kullanıcı arayüzü davranışlarında gariplikler oluşmasına neden olur. Bunların yanı sıra dosyalarınız kaybolabilir, DLL sisteminiz hata verebilir ya da sisteminiz çökebilir. Tüm bu ihtimallerin dışında hiçbir sorun olduğunu fark edememe ihtimaliniz de olduğu için cihazlarınıza kötü amaçlı yazılımları tespit eden ve temizleyen programları ve uygulamaları yükleyebilirsiniz.
Trojan Virüsü Nasıl Yok Edilir?
Trojan virüsleri; Windows yardımcı programlarından ücretsiz oyunlara kadar ve diğer birçok yazılım türlerine eklenebilir. Cihazlarınızda virüsü tespit ettikten sonra manuel olarak kaldırabilirsiniz fakat bu işlem sizin tamamen virüsten kurtulduğunuz anlama gelmeyebilir ve zaman alıcı olduğundan dolayı teknik uzmanlık gerektirebilir. Bu nedenle tüm cihazlarınıza etkili ve güvenilir, kötü amaçlı yazılımlardan koruma sağlayan uygulamaları yükleyerek trojan virüs ve çeşitlerinden basit ve pratik olarak korunabilirsiniz. Norton Antivirüs, Bitdefender ve Avast en iyi antivirüs programları içerisinde yer alır.
Trojan Virüsünden Korunmanın Yolları
- Tanımadığınız kişilerden gelen mesajları ve e-postaları açmayın.
- Güvenilir kaynakları ve iyi yorum almış uygulamaları indirin.
- Rastgele sitelere girmeyin ve banner reklamlarına tıklamayın.
Yüksek kalite antivirüs programları kurun.