Siteniz Arama Motorlarına Nasıl Eklenir?
Siteniz Arama Motorlarına Nasıl Eklenir?
Web sitesi sahibiyseniz, sizin için önemli olan ve dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlardan biri de arama motorlarındaki görünürlüğünüz ve aynı zamanda arama motorlarında hangi anahtar kelimelerde, sıralama olarak nerede bulunduğunuzdur. İkinci kısım SEO çalışmalarıyla alakalı, daha yoğun çalışma gerektiren bir konudur fakat arama motorlarında genel olarak görünür olup olmadığınız, web sayfası ile ilgili izlemeniz ve kontrol etmeniz gereken ilk adımlardan biridir. En önemli olan ise Google Web site kaydı sonrasında Yahoo ve bing web site kaydıdır.
Bir web sayfası oluşturduğunuzda web sayfası, internet ortamında otomatik olarak var olarak bilinir hale gelmez. Bu işi el ile yapmanız gerekmektedir. Hangi arama motorlarına öncelik veriyorsanız, o arama motorlarının gerekli adımlarını izleyerek web sayfanızı arama motoruna kaydetmeniz gerekmektedir. Bu işlem kulağa karmaşık ve zaman alıcı gelebilir fakat esasında son derece basit bir işlemdir ve çok vaktinizi almaz.
Google Web Site Kaydı
Dünya genelindeki arama işlem hacminin üçte ikisinden daha fazla hacme sahip olan Google, açık ara en çok kullanılan arama motoru olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle Google’a kayıt yaptırmak son derece önemlidir. Bu noktada şunu belirtmekte fayda var; eğer siz özel olarak Google’da bulunmamak üzerine bir komut vermezseniz, Google sizin web sayfanızı kendisi bulacak ve arama sonuçlarında çıkmasını sağlayacaktır. Fakat bunu el ile yapmanız, Google’ın sunduğu analiz ve istatistiki verilerden yararlanabilmenizi ve web sayfanızla ilgili daha iyi takip yapabilmenizi sağlar. Bu nedenle önermekteyiz. Aynı zamanda elle kayıt işlemi yapmak daha hızlı sonuç vermektedir.
Google arama motoruna kayıt işlemi için öncelikle “Google Search Console” adresine gitmeniz gerekiyor, Web Master Tools olarak da bilinir. Karşınıza çıkan ekranda sizden web site URL’si istenecek. Buraya web sayfanızın tam adını yazmanız gerekli. Bu noktada web sayfanızın http:// mi https:// şeklinde mi olduğu önemlidir. Bunu doğru bir şekilde belirtmeniz gerekmektedir. Web sayfanızın ismini doğru bir şekilde yazdıktan sonra “Mülk Ekle” butonuna tıklamanız gerekli. Daha sonrasında Google sizden çeşitli doğrulama yöntemleri isteyecek. Bu yöntemlerden en yaygını ve basit olanı, Google’ın verdiği meta etiketini web sayfanızdaki </head> etiketinin üzerinde eklemeniz. Bu şekilde doğrulama işlemi tamamlanır ve web sayfanız Google üzerinde kayıtlı bir web sayfası haline gelir.
Yahoo ve Bing Web Site Kaydı
Tahmin edebileceğiniz üzere, Yahoo ve Bing web site kaydı arama motorları için de işlemler Google’dakine benzer şekillerde gerçekleştirilmektedir. Daha önceden Yahoo ve Bing için ayrı ayrı kayıt yaptırmanız gerekiyordu fakat günümüzde her iki arama motoru için de işlemler tek bir yerden yapılabiliyor. Bu işlem için Bing web yöneticisi sayfasına giriş yapmanız gerekmekte. Bu noktada profilinizi Outlook hesabınız üzerinden yönetebilir ve kontrol edebilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkacak olan sayfalarda site adınız ve site haritanız istenecektir. Bu bilgileri doğru bir şekilde doldurduktan sonra “Ekle” butonuna basmanız gerekiyor.
Ekleme işlemi sonrasında, tahmin edebileceğiniz üzere bir doğrulama yapmanız gerekecek. Bu doğrulama işlemi yine Google’da olduğu gibi meta etiketi üzerinden yapılabilmekte. Bundan farklı olarak da web sitenize bir kod veya bir sayfa ekleme yöntemini de seçebilirsiniz. Bu işlemde de karşıdan yükleyeceğiniz BingSiteAuth.xml öğesini hosting’in ana dizinine eklemeniz yeterli olacaktır. Yükleme işlemini ftp aracılığı ile yapabilirsiniz. Son adım olarak da doğrula butonuna basmanız yeterlidir. Bu şekilde işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Bu adımları izleyerek basit bir şekilde web sayfanızı, dünya genelinde en çok kullanılan üç farklı arama motoruna ekleyebilmeniz mümkün. Daha sonrasında da SEO çalışmaları gerçekleştirerek arama sonuçlarındaki sıralamanızı yükseltebilir ve ziyaretçi sayınızı arttırabilirsiniz.
Sitenizi Arama Motorlarına Kaydetmekle Alakalı Destek ve Tüm Bilişim Destekleri İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz…