Sayfam neden Google Arama’da bulunmuyor?
Sayfanızın veya sitenizin Google Arama sonuçlarında gösterilmemesi durumunda en sık karşılaşılan sorunları nasıl gidereceğinizi ve düzeltebileceğinizi burada bulabilirsiniz.
1. Adım: Sayfanızın veya sitenizin bulunmadığını doğrulayın
Kulağa çok bariz bir öneri gibi gelebilir, ancak yine de ilk olarak sayfanızın veya sitenizin gerçekten Google dizininde yer almadığını doğrulayın. Birçok kişi Google’da olmadıklarını düşünürken, aslında sayfaları Arama sonuçlarında çok alt sıralarda görünmektedir.
Google’daki varlığınızı doğrulamak için:
- Güvenli aramayı kapatın. Bu özellik, sonuçlarınızı filtreliyor olabilir.
- Sitenizi veya sayfanızı Google’da arayın:
- Bulunmayan bir site için:
site:alan_adınız
söz dizimiyle site araması yapın.
Örnekler:site:example.com
veyasite:example.com/petstore
- Bulunmayan bir sayfa için: Google’da sayfanızın tam URL’sini arayın.
- Bulunmayan bir site için:
- Sonuç görüyorsanız site veya sayfa dizinde yer almaktadır:
- Bir site için: Sitedeki her sayfa dizine eklenmemiş olabilir ancak sitenin kendisi dizinimizde yer almaktadır. Google’ın sitenizdeki tüm sayfaları keşfetmesine yardımcı olmak için site haritası ekleme seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
- Bir sayfa için: Bir sayfa dizinde yer alıyor ancak beklediğiniz kadar iyi performans göstermiyorsa arama performansınızı iyileştirmeyle ilgili ipuçları için web yöneticisi yönergelerimize bakın. Sayfa yakın zamanda bir sıralama düşüşü yaşadıysa bununla ilgili sorunu gidermeyi deneyebilirsiniz. Bir sayfanın birden fazla sürümüne sahipseniz (örneğin, mobil ve masaüstü sürümleri veya aynı sayfaya yönlendirme yapan iki URL gibi), Google bunlardan birinin standart sayfa (yetkili), diğer tümünün yinelenen sayfalar olduğunu düşünür. Arama sonuçları, yalnızca standart sayfaya yönlendirme yapar. (Bir sayfanın yinelenen sayfa olarak ele alınıp alınmadığını görmek için ilgili sayfada URL Denetleme aracını kullanabilirsiniz.)
- Sitenizi veya sayfanızı Arama sonuçlarında hâlâ bulamıyorsanız Sorunu düzeltin başlıklı 2. adıma geçin.
2. Adım: Sorunu düzeltin
Dizine ekleme sorunlarını teşhis etmek, Search Console’u kullanarak çok daha kolay olduğu için bu talimatlarda bir Search Console hesabınız olduğu varsayılmıştır.
- Siteniz veya sayfanız yeniyse, henüz tarama veya dizine ekleme fırsatı bulamadığımız için dizinimizde yer almıyor olabilir. Yeni bir sayfa yayınlamanızın ardından bizim sayfayı taramamız biraz zaman alır ve sayfayı taramamızdan sonra dizine eklememiz daha da fazla zaman gerektirir. Toplam süre, birçok faktöre bağlı olmakla birlikte genellikle bir ya da iki gün ile birkaç hafta arasında değişebilir. Google’ın web’i nasıl taradığını öğrenin.
- Yakın zamanda sitenizi yeniden yapılandırdıysanız veya yeni bir alan adına ya da https sürümüne geçiş yaptıysanız, taşıma sırasında yapmış olabileceğiniz hatalardan dolayı önceden sıralaması yüksek olan sayfaların sıralaması düşebilir. Düzeltmek için: Kullanıcıları, Googlebot’u ve diğer tarayıcıları yönlendirmek için 301 yönlendirmelerini (“RedirectPermanent”) kullanın. (Bunu Apache’de .htaccess dosyasıyla, IIS’de ise yönetim konsolundan yapabilirsiniz.) Kısa süre önce https sürümüne geçiş yaptıysanız hem http hem de https URL’lerinizin Google’da olup olmadığını kontrol edin. Sitenizi, arama sonuçlarını en az etkileyecek şekilde nasıl taşıyacağınızla ilgili daha fazla bilgi edinin.
- Sayfanıza herhangi bir manuel işlem uygulanmış olup olmadığını denetleyin. Manuel işlemler sayfa sıralamanızı düşürür veya sayfanızı Arama sonuçlarından tamamen kaldırır. Manuel İşlemler raporu, manuel işleminizin nasıl düzeltileceğine dair yol gösterici bilgiler sağlamalıdır. Yasal kaldırma işlemleri için yasal kaldırma istekleri ve kaldırma politikaları hakkında daha fazla bilgi edinin.
- Sitenizde güvenlik sorunlarının bildirilip bildirilmediğini denetleyin. Güvenlik sorunları sayfa sıralamanızı düşürebilir veya tarayıcıda ya da arama sonuçlarında bir uyarı görüntülenmesine neden olabilir. Güvenlik Sorunları raporu, manuel işleminizin nasıl düzeltileceğine dair yol gösterici bilgiler sağlamalıdır.
- Sayfanızı URL Denetleme aracını kullanarak inceleyin:
- Rapor, sayfanın dizine eklenmediğini söylüyorsa
- Bu durumun nedenini ve nasıl düzeltileceğini öğrenmek için dokümanları okuyun. En yaygın nedenler şunlardır:
- Sayfayı, robots.txt dosyası, noindex yönergesi veya şifre koruması gibi başka bir mekanizma ile engelliyorsunuzdur. Her durumda, engellemesini kaldırmak için uygun yöntemleri kullanın.
- Rapor diğer teknik sorunları açıklıyorsa, sayfanın başka hangi nedenlerle engellenmiş olabileceğini öğrenmek için dokümanları okuyun.
- Herhangi bir hata yoksa ve sayfa Google’ın erişimi için engellenmemişse, bulunabilirlikle ilgili bir sorununuz olabilir.
- URL Denetleme aracını kullanarak sayfanın dizine eklenmesini isteyin.
- Bu durumun nedenini ve nasıl düzeltileceğini öğrenmek için dokümanları okuyun. En yaygın nedenler şunlardır:
- Rapor, sayfanın dizine eklendiğini söylüyorsa
- Sizin (veya başka birinin) sitenin veya URL’nin dizinden kaldırılmasını başarıyla talep etmiş olup olmadığınızı denetleyin. Onaylanmış URL veya site kaldırma isteklerini aramak için URL kaldırma aracını açın. Onaylanmış istek varsa bunu iptal edebilirsiniz.
- Sayfa, herhangi bir art niyet olmadan sonuçlardan veya dizinden çıkarılmış olabilir. (Web çok geniş bir alandır ve her ne kadar uğraşsak da Google her sayfaya ulaşamaz!) Google’dan sayfanızı yeniden taramasını isteyin.
- Hâlâ sorun yaşıyor musunuz? Web Yöneticisi Forumu’nu ziyaret edin ve sorununuzu açıklayın (lütfen sorunu tam olarak açıkladığınızdan ve sitenize bağlantılar eklediğinizden emin olun).
- Rapor, sayfanın dizine eklenmediğini söylüyorsa
Google’ın sitenizi bulabilmesini ve tarayabilmesini iyileştirme
Google, sitenizdeki tüm sayfaları bulamıyorsa, bu durum Google’ın sayfaları bulamadığını (tarama) veya bulduğunda düzgün şekilde anlayamadığını (dizin) gösteriyor olabilir. Tarama ve dizine ekleme ile ilgili temel bilgileri okuyun.
Tarama sorunları
Google’ın sayfalarınızı dizine ekleyebilmesi için onları bulabilmesi gerekir. Google’ın sayfalarınızı bulmasına yardımcı olmanın ana yolları şunlardır:
- Site haritası gönderin. Bu, Google’a tam olarak hangi sayfaların taranmasını istediğinizi söyler. Birçok web sitesi barındırma hizmeti, sizin yerinize site haritası oluşturur ve gönderir; böylece sizin bu işlemin nasıl yapılacağını öğrenmek için barındırma hizmetinin dokümanlarını okumanıza gerek kalmaz (“site haritası” terimini aratın).
- Kullanıcıların sitenizden haberdar olduğundan emin olun. Google, yeni siteleri mevcut sitelerden keşfeder.
- Sitenizin bünyesinde kapsamlı bağlantı gezinmesi sağlayın. Ana sayfanızdan, bir veya daha fazla bağlantı zincirini takip ederek sitenizdeki her sayfaya erişebildiğinizden emin olun. Görünmesi için kullanıcı etkileşimi gerektiren bağlantılar veya standart dışı bağlantı teknolojileri kullanmaktan kaçının. Medya dosyalarına veya diğer karmaşık teknolojilere yerleştirilmiş bağlantılar kullanmayın.
- Ana sayfanız için bir dizin oluşturma isteği gönderin. Sayfalarınızın kendi aralarındaki bağlantı iyi oluşturulmuşsa Google, ana sayfanızdan tüm sayfalarınızı bulabilir.
- URL yolları yerine URL parametreleri veya sayfa adları kullanan sitelerin taranması daha zor olabilir. Google için example.com/petstore/zebra adresindeki sayfayı bulmak, example.com?page=1234 adresindeki sayfayı bulmaktan daha kolaydır.
Dizine ekleme sorunları
Sitenizin taranmasını ve dizine eklenmesini iyileştirmekle ilgili birçok faydalı ipucu için SEO Başlangıç Kılavuzu’nu okuyun.
Ayrıca, sayfanızın Google Web Yöneticisi Yönergeleri’ne uyduğundan emin olun.