Overclock Nedir?
Overclock Nedir?
Overclock, bir bileşenin; üretici tarafından belirlenen performansından daha yüksek seviyede çalıştırılmasına verilen isimdir.
Her elektronik cihazın bir saat frekansı vardır. Cihazlar bu frekansa göre çalışır ve belirlenen hız eşiğinde işlem yapar. Overclock işlemi, frekansın üzerine çıkmak ve cihazdan daha fazla verim almaya yarar. Bu işleme ‘hız aşırtma’ da denir. Birçok kullanıcı, ürünün sınırlarını zorlamak ve daha verimli kullanmak için overclock işlemine başvurur. Overclock ile ekran kartlarının, işlemcilerin ve birçok cihazın yüksek performansta çalışması sağlanır. Yüksek performans daha fazla enerji ve daha fazla ısınma anlamına geldiğinden, overclock işlemine tabi tutulan cihazlar; düzenli bakıma ve kontrole ihtiyaç duyar.
Overclock Hakkında Önemli Bilgiler
Örneğin işlemciniz 2.8 GHz hızında işlem yapıyorsa, başarılı overclock işlemiyle hız 3.1 GHz’ye çıkarılabilir. Fakat overclock öncesi ve sonrasındaki istatistikler, cihazlar arasında farklılık göstermektedir. Her elektronik bileşen, overclock işlemi için olumlu yanıt vermeyebilir. Hız aşırtma sonrasında bileşenin zarar görmesi de muhtemeldir. Overclock işleminde amaç, sadece daha yüksek performans değil; sabit bir performanstır. Eğer overclock işleminin sonrasında bileşenin hızını ve performansını sabit tutacak soğutmaya ve donanımsal şartlara sahipseniz, overclock işlemini başarıyla yapabilirsiniz. Bu işlemle bileşenler mevcut hızlarının üzerine çıktığı için, kullanım ömürleri kısalabilir.
Overclock Nasıl Yapılır?
İşlemcinizin yeterince hızlı olmadığını ve bilgisayar performansını etkilediğini düşünüyorsanız, overclock işlemi uygulayabilirsiniz. Bu işlemi uygulayacağınız bileşen, ekran kartı veya RAM olabilir.
Bazı üreticiler bileşenleri hız aşırtmaya uygun şekilde tasarlar. Sahip olduğunuz bileşenin bu kategoride olduğunu öğrenmek, yararlı olacaktır.
Overclock işlemi için yapmanız gerekenler:
Sisteminizin iyi bir soğutmaya sahip olduğundan emin olun.
İşlemciniz bir fana sahiptir. Overclock işlemini öncesinde, soğutma sisteminin tamamını gözden geçirmelisiniz. Belirtildiği gibi, daha yüksek performans; daha fazla bakım ister. Eğer sisteminiz içerisindeki hava akımı ve soğutma yeterli düzeydeyse, overclock işlemini başarıyla tamamlama ihtimali de o kadar yüksek olacaktır.
İşlemcinizin sabit bir hız performansına sahip olduğundan emin olun.
Risksiz overclock işlemi uygulamak için işlemcinizin overclock öncesi ve sonrasındaki verimini not edin. Bunu yapmak için ücretsiz sunulan Prime95 programını kullanabilirsiniz.
İşlemci sıcaklığını kontrol edin
Programı çalıştırdıktan sonra işlemcinizin sıcaklığını inceleyin. Düşük istatistiklere dikkat edin. Bu ısı, işlemcinizin genel durumunu gösterir.
Stres testini çalıştırın
Stres testi, işlemcinizin %100 kullanım oranında vereceği performansı gösterir. Prime95 programını kullanıyorsanız, ‘Blend Test’ butonuna basın ardından ‘OK’ butonuna tıklayın. Prime95 dışında stres testi yapmanızı sağlayan bir diğer program ise OCCT’dir.
BIOS’a Girin
BIOS girişi, bilgisayar modellerine göre farklılık gösterir. Genel olarak; bilgisayar açılış ekranında ‘Del’ tuşuna basmak, BIOS girişini sağlar. Bilgisayarınız yeniyse, açılış ekranında herhangi bir tuşa sürekli basmayı deneyin. Bu, tuş basılı kaldı hatası oluşturacak ve BIOS girişine izin verecektir. Giriş yaptıktan sonra, CPU kontrol bölümünü açınız.
Overclock Yapın!
Açılan ekranda, işlemci çarpanını veya FSP değerini değiştirebilirsiniz. Girdiğiniz sekmede CPU hızını hafif ölçüde arttırın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın. Sisteminiz sabit şekilde çalışıyor ve programda da işlemcinizin yorulmadığını görebiliyorsanız, BIOS’ a tekrar girin ve overclock işlemini tekrarlayın.
Performans arttıkça işlemciniz daha fazla ısınacak, soğutma ihtiyacı artacaktır. İzleme programında, overclock yapmanızın ardından değerler gözükecektir. Aşırı ısınma durumunda, BIOS’ tan değerleri indiriniz.
Diğer yazılarımızdan bazılarına göz atmak için: