Msconfig Nedir?
Msconfig Nedir?
Kısaca tanımlamak gerekirse Msconfig, yani “Sistem Yapılandırma Aracı” Windows işletim sistemi bulunan bilgisayarlarda, işletim sistemi açılırken o esnada yapılan işlemleri düzenleyebileceğiniz bir yönetim aracıdır. Msconfig, Windows başlarken çalışacak olan program ve hizmetleri düzenlemenizi sağlar. Böylece işletim sisteminin düzgün çalışmasını engelleyecek sorunları belirleyebilir, bu sorunların önüne geçebilirsiniz. Msconfig’e Başlat menüsündeki arama alanına “msconfig” yazarak veya çalıştır menüsüne “msconfig.exe” yazarak ulaşabilirsiniz.
Msconfig Ayarları Nelerdir?
Msconfig arayüzünde ayarları yapabileceğiniz Genel, Önyükleme, Hizmetler, Başlatma ve Araçlar şeklinde 5 farklı sekme bulunmaktadır.
1.Genel
Genel sekmesi bilgisayarınızın nasıl başlatılacağını gösteren sekmedir. Burada genelde, eğer hizmetler ve önyükleme sekmesinde bir değişiklik yapmadıysanız, “normal başlangıç” seçeneği seçilidir. Normal başlangıç, Windows başlarken sistemde bulunan tüm aygıt ve hizmetleri yükler. Tanımlama başlangıç seçeneği ise Windows’un çalışmasını sağlayacak temel hizmetleri yükleyerek sistemin açılmasını sağlar. Ancak açılış ayarlarında bir değişiklik yapmanız durumunda Seçmeli Başlangıç seçeneği aktif olacaktır.
2.Önyükleme
Bu sekmede işletim sisteminin önyüklemesini yapılandırabileceğiniz ayarlar bulunmaktadır. Genellikle Windows’ta karşılaşılan problemleri tanımlamak için kullanılır. Güvenli önyükleme seçenekleri şu şekildedir:
- En az: Windows gezginini güvenli modda çalıştırır (Ağ bağlantısı devre dışı kalır).
- Diğer Kabuk: Komut istemini güvenli modda çalıştırır (Ağ bağlantısı devre dışı kalır).
- Active Directory onarımı: Windows gezginini Active Directory ile birlikte güvenli modda çalıştırır.
- Ağ: Ağ bağlantısı ile beraber Windows gezginini güvenli modda çalıştırır.
Bunların yanı sıra, “GUI önyüklemesi yok” ile Windows açılış ekranını kapatabilir; “Önyükleme günlüğü” ile önyüklemeye ilişkin detayları bir dosyada depolayabilir; “Temel Video” ile Windows gezginini VGA modunda başlatabilir; “İşletim sistemi önyükleme bilgisi” ile önyükleme esnasında yüklenen hizmetlerin isimlerinin görünmesini sağlayabilir; “Tüm ön yükleme ayarlarını kalıcı yap” seçeneği ile bütün önyükleme ayalarını kalıcı hale getirebilirsiniz. “Zaman aşımı” seçeneği ise msconfig kullanımı esnasında işletim sistemi seçim ekranın ne kadar süre ile görüntüleneceğini belirler.
3.Hizmetler
Hizmetler, Windows başlatıldığında çalışacak olan tüm hizmetleri ve durumlarını gösteren sekmedir. Bu sekme sayesinde Windows’un düzgün çalışmasını engelleyen hizmeti saptadıktan sonra yanında bulunan kutucuklardaki tikleri kaldırarak istediğiniz hizmeti başlangıçta durdurabilirsiniz. Ayrıca alt tarafta bulunan “Tüm Microsoft hizmetlerini gizle” seçeneği ile Microsfot dışındaki uygulamaları listelemeniz mümkündür.
4.Başlatma
Bu sekmede Windows açıldıktan sonra otomatik başlatılan uygulamaların listesi bulunur. “Görev yöneticisini aç” butonuna tıklayarak Windows açıldıktan sonra hangi programların otomatik olarak açılacağını seçebilirsiniz.
5.Araçlar
Araçlar sekmesinde ise sisteme ait gelişmiş araçlar bulunur. Burada yer alan araçlar sayesinde bilgisayarınızın performansını arttırmanız mümkündür. Araçları çalıştırabilmek için istediğiniz aracı seçerek “başlat” düğmesine tıklamanız yeterlidir.
Msconfig, işletim sisteminizi ayrıntılı bir biçimde düzenlemenizi sağlar fakat bazı durumlarda hata verebilmektedir. Eğer msconfig açılmıyor ise antivirüs gibi uygulamaların msconfig’i engellemediğinden ve system32’de bulunan msconfig dosyasına zarar gelmediğinden emin olun. Sorun hâlâ devam ediyorsa aracı onarmayı deneyebilirsiniz. Bunu için Başlat menüsündeki arama çubuğuna “cmd” yazıp yönetici olarak çalıştırın. Açılan dos kipine “sfc /scannow” yazıp enter tuşuna basın. Daha sonra sisteminizi yeniden başlatın.
Diğer yazılarımızdan bazılarına göz atmak için: