Mobil Uygulama Geliştirme
Mobil Uygulama Geliştirme, İşletme İhtiyaçlarına Göre Başarılı Bir Uygulama Nasıl Geliştirilir?
Mobil Uygulama (Aplikasyon) Nedir?
Mobil uygulama, Android, IOS gibi mobil cihazlarda bulunan işletim sistemlerinde çalışmak üzere özel olarak geliştirilmiş küçük programlara denir. Bu küçük boyutlu programlar, çeşitli görev ve işlemler için kullanılabilir. Mobil cihazlar (Akıllı Telefon, Tablet) için geliştirilen oyun, sosyal medya, online alışveriş ve yardımcı araçlar, aplikasyon (mobil uygulama) olarak adlandırılıyor.
Mobil uygulama geliştiricileri, uygulamaları işletim sistemlerinin uygulama mağazalarında satışa çıkarıyor veya ücretsiz kullanıma sunuyor. Geliştiriciler tarafından gelir amaçlı geliştirilen aplikasyonlar haricinde işletmelerin müşterilerine özel hizmetler sunduğu bazı aplikasyonlar (uygulamalar) da oldukça popüler olabiliyor.
Mobil Uygulamalar Neden Bu Kadar Kullanılıyor?
Bugün dünya genelinde insanlar yaklaşık 3.2 Milyar akıllı telefon kullanıyor, buna pandemi koşullarını da ekleyin, herkesin eve kapanması nedeniyle insanlar vakitlerinin çoğunu akıllı telefonları ile geçiriyor, 2020 yılında dünya genelinde 218 Milyar adet mobil uygulama indirilmiş.(Kaynak statista.com) Çok büyük bir pazara sahip olan mobil uygulamalar işletmeler için de büyük fırsatlar sunuyor.
İnsanların birçoğu, ortalama 12 dakikada bir akıllı telefonuna bakıyor. Kendinizden pay biçin, ister sosyal medya, ister sohbet, isterse alışveriş için olsun birçoğumuz o telefonu elimize almaktan kendimizi alıkoyamıyoruz. Akıllı telefonların kişiselleşmiş olması ve bu cihazlar için özel olarak geliştirilmiş uygulamaların, web tabanlı kullanıma göre daha stabil ve kullanıcı deneyimi yüksek imkanlar sunması, onların günlük hayatta yoğun bir şekilde kullanmasını kolaylaştırıyor.
Durum böyle olunca işletmelerin müşterileriyle sürekli etkileşimde kalmalarını sağlayacak bir mobil uygulama geliştirmek akıllı bir yöntem olmalı. Mobil uygulamalar için oldukça cazip fırsatlar sunan bu büyük akıllı telefon pazarı, işletmelerin müşterileriyle daha sağlam ilişki kurması için en iyi yol gibi duruyor.
Bu sebeple müşterilerine daha kolay ulaşmak isteyen işletmeler için mobil uygulamalar, önemli bir hedef olmalı. Tabi buna bağlı olarak, nasıl bir mobil uygulama geliştirmeli, işletme ihtiyaçlarına göre başarılı bir uygulama nasıl geliştirilir, sorusunu sormadan edemeyiz.
Mobil cihazlar için geliştirilmiş birçok uygulama var. İnsanların sık kullandığı mobil uygulamaların çoğunu online alışveriş platformları ve sosyal medya uygulamaları teşkil ediyor. Ancak eğer etkili ve kullanışlı bir uygulama olursa, insanlar her işlem için aplikasyon kullanmayı tercih ediyorlar.
Ancak o telefonlara ulaşmak o kadar da kolay değil. Bu hedefe ulaşabilmek için önünüzde iki zorlu yol var. Birincisi mobil uygulamanızın (aplikasyon) telefonlara indirilmesini sağlamak, ikincisi ise o uygulamanızın aktif bir şekilde kullanılmasını sağlamak. Daha önceden belirttiğimiz gibi bir yılda indirilen 218 milyar uygulama içine girmek zorundasınız.
İnsanların çoğu, mobil uygulamalar içinde ücretsiz olanı en azından denemek için indirebiliyor. İşletmeniz için geliştireceğiniz uygulama, kullanıcıya ve dolayısıyla müşterinize bir fayda sağlamalıdır.
İşletme İçin Başarılı Bir Uygulama Neler İçermelidir?
İşletmeler için hazırlanan aplikasyonları müşterilerinin kullanmasını sağlayabilmek için uygulamanın bazı özelliklere sahip olması gerekir. İşletmeler için geliştirilmiş başarılı bir uygulama aşağıda belirtilen konuları mutlaka içermelidir.
- İşletmenin Konumu (Google haritalarda görünmelidir)
- Tek Tuşla Arama
- Hizmetler Hakkında Bilgi
- Sosyal medya hesaplarına bağlantı linki
- Etkinlikler
- Kampanyalar ve İndirimler
- Bağlılık Kuponları
- Resim Galerisi
- Push Bildirimleri
Bunun yanında bildirimler, müşterileriniz ile aranızda bağ oluşturmak için harika bir yoldur. Etkin ve müşterilerinizi sıkmayacak yoğunluktaki bildirimler ile sadık müşteriler edinebilirsiniz.
Telefonun İşletim Sistemine Göre Aplikasyonlar
Şu anda dünya genelinde en çok kullanılan akıllı telefonlara özel gelişmiş iki ana işletim sistemi var. Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemi, açık kaynak kodlu ve her üreticinin kendi mobil cihazına özel güncelleyip optimize edebileceği bir işletim sistemidir. Geliştiriciler Google Play Store’da uygulamalarını (aplikasyonlarını) kullanıcılara sunarlar. IOS ise Apple tarafından geliştirilmiş ve sadece Apple tarafından geliştirilen bir işletim sistemidir. Açık kaynak kodlu değildir. Bunun yanında App Store denilen uygulama marketinde geliştiriciler ve Apple tarafından geliştirilen uygulamalar ücretli veya ücretsiz bir şekilde kullanıma sunulur.
Mobil cihazlarda kullanılan işletim sistemlerinin farklı olması ve güncelleme sıklıklarının farklı olması nedeniyle iki işletim sisteminde de çalışan bir uygulama geliştirmek daha güç ve maliyetli olabilir.
Aslında iki farklı uygulama geliştirmek zorunda kaldığınız gibi işletim sistemlerinin her güncellemesinde uygulamalarınızın da ayrı ayrı güncellenmesi gerekir. Çok sık güncelleme yapan işletim sistemleri nedeniyle uygulamanızın sık sık güncellenmesini göze almalısınız.
İşletmenize özel bir uygulama geliştirecekseniz bu iki işletim sistemine uyumlu olması daha fazla kişiye ulaşmanızı sağlar.
Müşteri İhtiyaçlarına Göre Aplikasyon Çeşitleri
Mobil uygulamalar, iyi birer reklam kaynağı olarak görülmelidir. Bildirimler yoluyla kampanyalarınızı kullanıcılara kolayca iletir ve uygulama içi reklam yöntemleri ile ürün ve hizmet satışını gerçekleştirmek kolaylaşır.
Ancak müşterilerinize bu uygulamaları kullandırmak için onlara bir fayda sağlamanız gerekir. Kullanıcılar onlara fayda sağlamayacak veya eğlendirmeyecek aplikasyonları telefonlarına indirmek istemezler. Bunun yanında uygulamanın boyutunun önemini söylememize gerek yoktur sanırım.
Online Alışveriş Uygulamaları
E-Ticaret amacıyla geliştirilmiş uygulamalar, en başarılı satış uygulamalarıdır. Kullanıcıları telefonu her eline aldığında onlara sunulan yeni öneriler ile alışverişe teşvik eder. Eğer E-Ticaret hedefiniz varsa işletmeniz için böyle bir uygulamaya sahip olmak etkili sonuçlar almanızı sağlayabilir.
Hizmet Uygulamaları
Hizmetler için geliştirilmiş uygulamalar da insanların yoğun bir şekilde kullandığı aplikasyonlardır. Örneğin damacana su satışı yapan bir işletmeye sahip olduğunuzu varsayın. Müşterilerinizin aplikasyon üzerinden oluşturdukları siparişleri, uygulama sayesinde dağıtımdaki ekiplere ileterek hiçbir telefon görüşmesi yapmadan su dağıtımı yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Bankacılık Finans ve Muhasebe Uygulamaları
Bankacılık ve finans uygulamaları da insanların en sık kullandığı uygulamalardandır. Küçük işletmelerin de müşterilerine özel hesap bilgilerinin bulunduğu aplikasyonlar veya muhasebe uygulamaları da bu grupta değerlendirilebilir.
Bir mali müşavirin müşterilerine ait vergi beyanname bilgileri ve bildirimleri için böyle bir uygulama kullanması müşterilerine büyük kolaylık sağlayacaktır.
Çalışanlara Yönelik Uygulamalar
Mobil uygulamalar sadece dış müşterilere yönelik olmayabilir, iç müşteriler, yani çalışanlarınız için geliştirilecek uygulamalar çalışanlarınızın verimliliğini arttırabilir. Örneğin satış ekibiniz için geliştirilmiş uygulamalar ile sahada yapılan işlemleri online takip etmeniz mümkün, ayrıca bu uygulamalar vasıtasıyla saha elemanlarınız muhasebe ve stok takibi ile senkronizasyon daha kolay gerçekleşecektir.
Eğitim Uygulamaları
Online eğitim uygulamaları da çok sık tercih ediliyor. Eğitim hizmeti veren kuruluşlar Covid-19 pandemisi nedeniyle online gerçekleşen eğitimleri uygulamalar üzerinden veriyor. Bunun yanında bazı eğitim platformları, eğitmenleri bir araya getirerek farklı kategorilerde eğitimler verebiliyorlar. Udemy adlı platform bu konuda en ünlü olanlardan biri.
Mobil Uygulamadan Nasıl Gelir Elde Edilir?
Mobil uygulamalardan iki şekilde gelir elde edilebilir; birincisi uygulamanın kendisi mağazadan satılırken, ikincisi uygulama kullanılırken verilen hizmetler yoluyla. Kullanıcıların çoğu uygulamaya ücret vermek istemezler, uygulamayı satmayı hedefliyorsanız gerçekten etkileyici veya kullanıcının indirmek zorunda olduğu bir aplikasyona sahip olmanız gerekir.
Bunun yanında uygulamayı ücretsiz verip sonrasında uygulama içi hizmetlerden gelir elde yöntemi daha çok tercih ediliyor.
Uygulamayı ücretsiz yükleyen kullanıcılar sonrasında alacakları her hizmet için ücret ödemek zorunda kalabiliyorlar ancak bu da kullanıcıların pek sevdiği bir yöntem değil. Günümüzde aylık veya yıllık periyodik ödemelerle uygulamaların tüm özelliklerine ulaşmak en kullanışlı ve etkili yöntem olarak görülüyor.
Mobil Uygulamalar ve Güvenlik
Mobil uygulama geliştirecek işletmelerin dikkat etmesi gereken en önemli konu güvenlik meselesidir. Kullanıcıya ait özel bilgilere ulaşım izniyle yüklenen uygulamalar meydana gelebilecek güvenlik sorunları nedeniyle işletmeye ciddi bir yük bindirebilir. KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu) kapsamında bilgilerin yayılmasına neden olan güvenlik açıkları uygulamayı kullanıma sunan işletmeye tazminat sorumluluğu doğuruyor.
Bu sebeple işletmeler uygulamanın çalışması için istenen izinleri mümkün oldukça az olacak şekilde kurgulamalıdır. Böylece risklere karşı işletmenizi korumuş olacaksınız.
Seo çalışmalarıyla ilgili daha çok bilgi edinmek için diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz: