M.2 SSD’yi neden BIOS’ta etkinleştirmem gerekiyor?
Belirli durumlarda M.2 SSD yuvası, PCIe geçitlerini veya SATA bağlantı noktalarını, anakarttaki diğer aygıtlarla paylaşabilir. Aynı anda her iki bağlantı noktasını kullanmak, aygıtlardan birini devre dışı bırakabileceğinden lütfen anakartınızın teknik belgelerini gözden geçirerek ayrıntılı bilgi edinin.
Şu anda tanımlanmış M.2 Anahtarları (yalnızca B ve M, M.2 SSD’ler için geçerlidir)
Kaynak: All About M.2 SSDs, SNIA, June 2014.
Özellikle M.2 SSD’ler için sık kullanılan 3 anahtar vardır:
- B-anahtarlı kenar konnektörü, aygıtınıza bağlı olarak SATA ve/veya PCIe protokolünü destekleyebilir, ancak PCIe veri yolunda yalnızca PCIe’nin 2 katına kadar (1000 MB/sn) performansı destekleyebilir.
- M-anahtarlı kenar konnektörü, aygıtınıza bağlı olarak SATA ve/veya PCIe protokolünü destekleyebilir ve PCIe veri yolunda PCIe’nin 4 katına kadar (2000 MB/sn) performansı destekleyebilir; aynı şekilde ana bilgisayar sistemi de 4 katına kadar performansı destekler.
- B+M anahtarlı kenar konektörü, aygıtınıza bağlı olarak SATA ve/veya PCIe protokolünü destekleyebilir, ancak PCIe veri yolunda yalnızca 2 kata kadar performansı destekleyebilir.
Farklı anahtar türlerinin etiketi çoğu zaman, M.2 SSD’nin kenar konnektörünün üzerinde veya yakınında (ya da altın parmaklarda) ve aynı zamanda M.2 yuvasının üzerinde bulunur.
B anahtarlı M.2 SSD’lerin, M anahtarlı M.2 SSD’lere (5) göre kenardaki (6) pim sayısının farklı olduğunu unutmayın. Bu asimetrik düzen, kullanıcıların M.2 SSD’leri ters çevirip B anahtarlı M.2 SSD’yi M anahtarlı yuvaya takma (veya tam tersi) girişiminde bulunmalarını önler.