IP Adresi Nedir?
IP Adresi Nedir?
IP adresi nedir? IP adresi denilince akla hemen bir bilgisayar gelse de aslında IP adresi bilgisayarın bağlı olduğu tüm cihazlardır. Yani internetin bağlı olduğu tüm cihazların bir IP adresi vardır. Bu IP adresleri sayesinde tüm internete bağlı cihazlar birbirleri arasında iletişim kuruyor.
Peki IP adresleri nasıl oluşuyor? IP adresleri sayı ve rakamlardan oluşur. Bir IP adresi örneği vermek gerekirse; 506.457.14.512 gibi. İnternet ağına bağlı olan her bir bilgisayarın aralarında veri alışverişi yapabilmesi için bu adrese ihtiyacı var. Ancak iletişimin düzgün olabilmesi için, ağa bağlanan tüm cihazların IP adreslerinin birbirinden farklı olması gerekiyor. Sistemde aynı IP adresine sahip bilgisayarlar var ise, o cihazlarla iletişim kurulamaz.
IP adresleri, internete her girdiğiniz de farklıdır. Yani değişir. Dinamik IP adresi genelde evde veya mobil cihazlarda kullanılan internet adreslerine veriliyor. Yani size boşta olan bir IP adresi size atanıyor. Her modemi açıp kapadığınızda da farklı bir IP adresi atanıyor. Fakat web sitelerinin sabit bir IP adresi olması gerekiyor.
Ip Adresi Nasıl Bulunur?
İnternete bağlandığınızda bilgisayarınıza ya da kullandığınız cihaza özel bir ip adresi atanır. Bu adres internet ağındaki bağlantı konumunuzu belirler. Her bağlantıda Servis sağlayıcısı tarafından size atanan ip adresinizin son numarası değişir. Çünkü bu kodlar dinamik kodlardır. İnternet ağ sisteminde kodlar sürekli olarak işler. Güvenli veri alışverişi için dinamik kodlama gereklidir. İnternete bağlanan her cihazın tamamen özgün bir ip adresi olur. Sizin de servis sağlayıcınız tarafından size atanan bir ip adresiniz var. Bu adresi bulabilirsiniz. Adresin adını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Kendi bağlantı adresinize kendiniz isim verebilirsiniz. İnternet erişimi kısmında servis sağlayıcınızın verdiği rakam ve harflerden oluşan ip adresi tanımını değiştirmek mümkündür. İp adresleri genel ve özel ip adresleri olarak ikiye ayrılır. Gizli olan adresler internette trafik halinde olsa da herkes tarafından tespit edilemez. İnternet servis sağlayıcısı tarafından atanan İp adresini bulmak için çok basit yollar var. İp adresinizi bulmak için komut sistemini kullanabilirsiniz;
- Windows + R tuşuna basın
- Açılan alana CMD yazın ve Enter deyin.
- CMD ekranına ipconfig yazın ve Enter deyin.
- Bu şekilde tüm ağ bağlantılarını görebilirsiniz
Ya da ağ bağlantılarını kullanarak İp adresinizi bulabilirsiniz;
- Bilgisayarda Başlat Menüsüne gelin
- Buradan Denetim Masasını açın
- Ağ Bağlantıların seçeneğinden tüm bağlantıları keşfedin.
Ip adresini değiştirmek için bilgisayar üzerinden yapabileceğiniz işlemler var. Windows XP, Windows 7, Windows 8 ve Windows 10 işletim sistemli bilgisayarlarda ip adresi değiştirme şu şekilde yapılır;
- Ağ Bağlantıları penceresini açın (Windows R +)
- Çalıştır kutusuna ncpa. cpl yazıp Enter’a basın
- Kablosuz Ağ Bağlantısı üzerinden sağa tıklayın
- Özellikler penceresini açın
- Kablosuz Ağ Bağlantısı Özelliklerine gelin
- Internet Protokolü Sürüm 4 (TCP / IPv4) seçeneğini seçin
- Sağ alt köşedeki Özellikler sekmesine tıklayın
- Açılan pencerede “Aşağıdaki IP adresini kullan” şıkkını seçin
- Buraya İp adresini yazın
- Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan seçeneğine girin
- Sunuculara gereken rakamları girin
- Çıkarken ayarları doğrula kısmına tıklayarak işlemi tamamlayın
Bu yöntem dışında http Proxy, VPN ya da web Proxy kullanarak da ip adresi değiştirebilir. Ayrıca modem birkaç dakika kapatılıp açıldığında da ip adresi değişir. İnternet sağlayıcılarının atadığı dinamik ip her bağlantıda değişmektedir. Yani modem açılıp kapatıldığında dinamik ip değişmiş olur.
STATİK IP NEDİR?
STATİK IP, adından anlaşılacağı gibi sabit, değişken olmayan ve durağan şeklinde yorumlayabiliriz. Kullanım amacına bakıldığı zaman, sunucuya RDP erişimi yapmak, FTP sunucusu oluşturarak dosyalarınızı barındırmak için bilgisayarınıza veya sunucunuza güvenli olarak bağlanmanıza yardımcı oluyor.
DİNAMİK IP NEDİR?
DİNAMİK IP, statik ip adreslerinin aksine değişkenlik gösteriyor. Dinamik IP en çok kullanım alanı, günlük işlerimizde ve evlerimizde kullandığımız ip adresleridir. Dinamik IP adresinin güvenlik açısından riski az, maddi anlamda da ucuz olanıdır. İnternet servis sağlayıcılarının kullanıcılara öncelikli olarak verdiği hizmette yer almaktadır.
Diğer yazılarımızdan bazılarına göz atmak için: