Hosting Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hosting Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hosting (barındırma); bir web sitesine yüklenen içeriklerin ziyaretçiler tarafından erişilebilir olmasını sağlamak için internet sunucularında (web server) saklanması işlemine denir. Hosting, web sitesindeki verileri saklama ve yayınlama işlemidir. Hosting hizmeti türleri 4’e ayrılır:
- Shared Hosting (Paylaşımlı)
- Co-Location (Sunucu Bulundurma)
- Reseller (Bayi)
- Dedicated Hosting (Kiralık Sunucu)
Hosting Paketi Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Hosting hizmeti veren firmalar, hosting hizmeti satın alan kullanıcılara e-mail yönetimi, SSL sertifikası ve SEO araçları gibi bazı ek hizmetleri ücretsiz olarak sunarlar. Web sitenizin en yüksek performansı göstermesi için doğru hosting paketini seçmeniz önemlidir.
Hosting paketi seçerken web alanı, bant genişliği, yedekleme, hız ve işletim sistemi gibi faktörleri göz önüne almalısınız. Peki hosting paketi seçiminde dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?
- Firma: Hizmet alacağınız hosting firmasını doğru seçmek, ileride problem yaşamamanız için dikkat etmeniz gereken en önemli konudur. Ucuz hosting paketleri sunan yeni bir firma seçmeyin. Sektörde kendini kanıtlamış ve alt yapısı sağlam bir hosting firması seçin. Firmanın hizmet kalitesini gözden geçirin. Yapılandırma işlemlerinde size haber veriyorlar mı, işlemleri kaç günde tamamlayabiliyorlar? İnternet üzerinden tarama yaparak kullanıcı yorumlarını okuyun. Firmanın teknik müşteri desteği hakkında bilgi edinin. Herhangi bir sorunla karşılaştığınızda nasıl bir destek hizmeti verdiklerini öğrenin. Hosting paketlerini inceleyerek fiyat – performans dengesini analiz edin. Ucuz hosting hizmeti satın almak, uzun vadede sıkıntı yaşamanıza ve daha fazla para harcamanıza sebep olabilir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyatla sunan hosting firması seçmeye özen gösterin. Hosting paketine ek olarak firmanın sunduğu ücretsiz hizmet ve fırsatlar var mı, var ise bunlar neleri kapsıyor araştırın. En zengin paketi sunan hosting firmasını seçmeye çalışın. İletişim bilgilerini tam sunan, gerçek bir ofisi bulunan ve güçlü referanslara sahip bir hosting firması seçmeye de özen gösterin.
- Web Alanı: Web sitenizin kapasitesine göre kaç GB’lık web alanı (disk kapasitesi) satın almanız gerektiğini belirleyin.
- Server (Sunucu): Donanım ve performans açısından en kaliteli sunuculara sahip hosting firmalarını araştırın. Kiralayacağınız server’ın kullanacağınız program ve veri tabanını destekleyip desteklemediğini araştırın.
- Süreklilik Oranı (Uptime): Hosting firmanızdaki server’ların aktif çalışma süreleri yüksek olmalıdır. Bu web sitenizin herhangi bir kesinti yaşamadan 7/24 yayında olması açısından önemlidir.
- Bandwidth (Bant Genişliği): Bant genişliği; veri miktarı, aktarım hızı ve site trafiği için en önemli faktörlerden biridir. Limitsiz bant genişliği seçeneğini içeren hosting paketi seçmeye özen gösterin. Bu sayede web siteniz çok fazla trafik aldığında herhangi bir problemle karşılaşmaktan da kurtulursunuz.
- Yedekleme: Hosting paketi seçerken firma tarafından dosya ve veri tabanlarınızın kaç günde bir yedekleneceğine dair bilgi alın. Özellikle e-ticaret sitelerinin her gün yedeklenmesi gerekir.
- Kontrol Paneli: Hosting firması kendi özel kontrol panelini sunuyorsa, mutlaka deneme süresi isteyin. Hosting paketinizi kullanmak için cPanel ya da Plesk gibi bilinen kontrol panellerinden birini tercih edebilirsiniz.
- Veri Tabanı (Database): Hosting paketinizin kaç tane veri tabanı içerdiğini öğrenin. Bu sayede farklı veritabanları oluşturabilir ve bunlar arasındaki işlemleri sorunsuz gerçekleştirebilirsiniz.
- Trafik (Aylık Transfer Oranı): Web sitenizin aylık ortalama ziyaretçi sayısını belirleyin ve buna uygun transfer miktarına sahip hosting paketi seçin. Sınırsız trafik seçeneği bulunan hosting paketi varsa onu da tercih edebilirsiniz.
- SSL Sertifikası: Ücretsiz SSL sertifikasına sahip hosting paketi seçin ve sertifikanın türü hakkında bilgi edinin.
- İşletim Sistemi: WordPress ya da Joomla gibi içerik yönetim sistemleri için PHP ve MySQL kodlama diline sahip bir web siteniz varsa Linux hosting paketi seçmelisiniz. ASP.NET kullanıyorsanız da Windows hosting paketi seçmeniz gerekir. HTML kullanıyorsanız Linux ya da Windows hosting seçebilirsiniz.
- Hız: Web sitenizdeki sayfa ve içeriklerin hızlı yüklenmesi için hosting firmanızın altyapısına dair bilgi alın. SSD disk yapısına sahip hostingler, hızlı veri okuma ve yazma kapasitesi sayesinde web sitenizin yüksek performans ile çalışmasını sağlar. Yükleme hızını etkileyen RAM boyutuna da dikkat edin.
- E-mail Hizmeti: Eğer çok sayıda e-posta hesabına ihtiyacınız varsa, gelişmiş hosting paketi seçebilirsiniz.
- Erişilebilirlik: Hosting firmanızdan erişilebilirlik garantisi almayı unutmayın. Hosting paketi satın almadan önce hizmet seviyesi anlaşması hakkında da ayrıntılı bilgi alın.
Hosting Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Küçük İşletmeler İçin Trafik ve Satış Artıracak SEO Çalışmaları