Hosting Nedir?
Hosting nedir; web sitelerinin kesintisiz olarak yayın yapmasını sağlayan ve oldukça güçlü donanıma sahip olan web site yayınlama aracıdır. Bu durumda internet sitelerini bilgisayarınızdaki bir dosya olarak düşünebilirsiniz. Belgeyi oluşturduktan sonra harddiskinize kaydeder ve daha sonra istediğiniz zaman ulaşırsınız. Aynı mantık üzerinden gidecek olursak internet siteleri 24 saat açık ve ulaşılabilir olmalıdır. Bu sebeple internet ağına sürekli olarak bağlı, sizin sahip olduğunuz bilgisayardan çok çok daha güçlü ve geniş bant ağına sahip başka bir bilgisayara ihtiyaç vardır. Bu bilgisayar aynı zamanda 7/24 açık olmalıdır ki sitenize girmek isteyen kullanıcılar herhangi bir sorun yaşamasın. İste bu sebeple Hosting hizmeti satın alarak aynı zamanda kendinize bir bilgisayar içindeki harddiskte kendinize ait bir alan satın almış olursunuz.
Hazırlanan internet siteleri belirli yazılımlar ve kontrol panelleri sayesinde gelişmiş web sunucularına yüklenir. Sitenizi kurarken belirlemiş olduğunuz domain adı sayesinde sitenize her an herkes ulaşabilir.
Hosting Seçenekleri
İnternet sitenizin ihtiyacına göre farklı hosting seçenekleri var. Bu seçeneklerden size en uygun olanı seçerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu ihtiyaçları tamamen internet sitenizin kullanıcı sayısı ve amacı belirler. Diğer bir nokta ise hosting fiyatları çeşitlilik gösterir. Hem ihtiyacınıza hem de bütçenize uygun olan tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Paylaşımlı Hosting / WordPress Hosting
Genel olarak çok yüklü dosyası bulunmayan ve kullanıcı sayısı sınırlı olan web siteleri için tercih edilir. Birden fazla kullanıcıyla kaynak paylaşımı yapmanızı sağlayan hizmetlerdir. Dünya üzerinde en yaygın olarak kullanılan içerik yönetim sistemi WordPress’tir. Eğer siteniz WordPress üzerinde ise bu hosting’i kullanmanız çok daha uyumlu bir sistem sunar ve daha kolay bir kurulum yaparsınız.
Kurumsal Hosting
Şirketlerin kendilerine özel ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlara yönelik geliştirilen kurumsal hosting hizmeti, daha yüksek e-posta kotası ve daha yüksek ssd disk alanı sunar. Aynı zamanda genel olarak daha gelişmiş güvenlik tanımlamaları bulunur.
Sanal Sunucu
Birbirinden bağımsız sanal makinelere bölünmüş bir sunucudur. Bu şekilde her müşteriye özel bir sunucu barındırma hizmeti sağlanmış olur. Kaynaklar kişiye özel olduğunda da daha kesintisiz ve hızlı bir hizmet almış olursunuz. Bu hosting kullanıcı sayısı fazla olan web siteleri için oldukça uygundur. Web siteniz artık daha fazla işlemci ve disk alanı istiyorsa bu sunuculara geçmeniz gerekebilir. Aynı zamanda Dedike sunuculara göre de daha uygun fiyatlıdır.
Fiziksel Sunucu
Hosting hizmetleri arasında en kapsamlı ve en güçlü olan hizmet, dedike hosting hizmetidir. En yüksek işlemci ve disk alanı isteyen siteler için kullanılır. Bu hosting hizmeti ile birlikte sadece sizin web sitenizin barındırıldığı ve bütün özellikleri ile size hizmet veren bir fiziksel sunucuya sahip olursunuz.
Site üzerinden dosya indirme ve yükleme işlemi yapan, aylık trafiği çok fazla olan ve en hızlı hosting hizmeti almak isteyen kullanıcılar bu hosting hizmetini tercih eder. Ancak maliyeti en yüksek olan hizmettir.