Global Krizde E-Ticaret İşletmesi Kurmak
Global Krizde E-Ticaret İşletmesi Kurmak
Corona salgını, işletmelerin çevrimiçi müşterilere hitap edebilmek için dünya çapında değişmesine neden oluyor. Bir e-ticaret işletmesi kurmanın tam zamanı.
Global bir salgın varken bile girişimci ruhunuzu canlı tutabilir ve kendi e-ticaret işletmenizi kurmak için zaman, para ve enerji ayırabilirsiniz.
Adobe Digital Economy Endeksi ABD’deki e-ticaret satışlarının %25 arttığını söylüyor. Bu artış, e-ticaret işletmenizi kurmak için beklediğiniz fırsat olabilir ve doğru kararlar alırsanız, işletmenizin temelini güçlü bir şekilde atabilirsiniz.
Her ne kadar mal ve hizmetlerin ticaretinde bazı kısıtlamalar olsa da, COVID-19 krizi oldukça ilginç bazı iş fırsatları da yarattı. Tek yapmanız gereken bir plan geliştirmek ve e-ticaret mağazanıza giden yoldaki ilk adımlarınızı atmak.
Bir E-Ticaret İşletmesi Kurmak İçin Neler gerekiyor?
Ne iş yapacağınıza karar verdikten sonraki ilk adımınız e-ticaret işletmeniz için bir alan adı kaydettirmek olmalı. İnternetteki kimliğiniz olacağı ve yürüteceğiniz tüm iletişim çalışmalarının temelinde yer alacağı için alan adları hayati öneme sahiptir.
İyi bir alan adına sahip olmak bir marka oluşturmanızı kolaylaştıracak ve onu pazarlamanızı sağlayacaktır. Özgün ve akılda kalıcı bir alan adı ile bunları yapabilmek mümkündür. Böyle bir alan adı içinse tüm detaylara dikkat etmeniz gerekir ve uzantılar bu detayların en önemlisidir. Günümüzde artık endüstrilere özgü yeni nesil uzantılar (örneğin .store) kullanılıyor ve bu tip alan adı uzantıları işletmenizle bir bağ kurabiliyor. Örneğin www.yiyecekalmak.store gibi bir alan adı, bu web sitesinde gıda ürünleri satıldığını gösteriyor.
Mevcut senaryoda yeni bir e-ticaret işletmesi kurmanın en etkili beş yolunu aşağıda listeledik. Hangi iş modelinin size daha uygun olduğunu görmek için okumaya devam edin.
1. Kendi Özgün Ürünlerinizi Tasarlayın ve Satın
Eğer talep görme potansiyeli olan biri ürün fikriniz varsa, çevrimiçi işletme modelinizi bu ürün üzerine kurabilirsiniz. Üreticilerle iletişime geçerek onlardan nasıl mal satın alabileceğinizi öğrenin. Örneğin özel baskılı tişörtler satarak işe başlayabilirsiniz.
Eğer bir zanaatkârsınız satacağınız ürünleri kendiniz de üretebilirsiniz. Marangozluktan anlıyorsanız, el oyması hediyelik ürünler yapabilir ve Gitti Gidiyor gibi sitelerde satabilirsiniz. Veya usta bir terziyseniz, çevrimiçi mağazalarda satılabilecek yüz maskeleri dikebilirsiniz.
Bir sonraki adımda, ürettirdiğiniz veya imal ettiğiniz ürünlerle ne tip bir müşteri kitlesinin ilgileneceğini düşünün. Bu kitlenin satın alma alışkanlıkları nedir ve neden sizin ürünlerinizle ilgilensinler? Geleneksel ve nostaljik bir kitleye mi hitap ediyorsunuz yoksa modern ve espri anlayışı olan alıcılara mı?
Hedef kitlenizi tanımak ve tanımlamak, marka tanıtım mesajlarınızı belirlerken stratejik kararlar alabilmenizi sağlayacaktır. Bu da, markanızı tanıtmak için büyük öneme sahiptir.
2. Başkalarına Ait Ürünleri Satmak için Satış Ortaklığı Pazarlamasını Deneyin
Tüm e-ticaret işletmelerinin size ait bir fikri satmak üzerine kurulu olması zorunluluğu yoktur. Ürünlerini pazarlayacak zeki girişimcilere ve dolayısıyla satış ortaklığı (affiliate) pazarlamasına ihtiyaç duyan pek çok üretici vardır.
ABD’deki e-ticaret ve çevrimiçi satış istatistiklerine bir göz atın: Veriler, 2020 yılında endüstride şimdiden 514 milyar dolar gelir elde edildiğini gösteriyor. Pazar payı bir önceki yıla kıyasla %6 artmış bulunuyor ve Haziran ayına daha yeni girdik.
Diğer bir deyişle, ne tür bir satış ortaklığı nişine girmek isterseniz isteyin, aralarından seçim yapabileceğiniz pek çok fırsat vardır. Bu seçenekler büyük moda markalarından teknolojik aletlere ve hatta çevrimiçi kurslara kadar geniş bir çeşitliliğe sahiptir.
3. Eğitim veya Danışmanlık Hizmetleri de Satabilirsiniz
Fiziksel bir ürün satmak yerine eğitim veya danışmanlık hizmetleri sunduğunuz bir e-ticaret sitesi de açabilirsiniz. Bu iş modelinin en büyük avantajı, imalatçılara veya perakendecilere ihtiyaç duymamasıdır.
Eğer belirli bir konuda yeterli bilgi sahibiyseniz bu iş modeli büyük bir fırsattır. Profesyonel bir konuda uzmanlığınız varsa, örneğin diğer insanların kariyerlerine yardımcı olacak eğitim videoları çekebilirsiniz. Hatta bunları bir seriye dönüştürüp çevrimiçi kurslar haline getirebilirsiniz.
Danışmanlık hizmetleri de fiziki ürünlerin satışına gerek olmayan bir e-ticaret türüdür. Eğer uzmanlık sahibi olduğunuz sektörde diğer insanlara hedeflerine ulaşmaları için yardımcı olmak hoşunuza gidiyorsa, bu iş modeli sizin için en uygun seçenek olabilir.
Örneğin bir finans danışmanıysanız, insanlara şu anki sağlık krizi gibi zor zamanlarda gelir ve giderlerini verimli bir şekilde yönetmeleri için yardımcı olacak bir web sitesi açabilirsiniz.
4. Çevrimiçi Market Alışverişi Teslimatı Şu Sıralar Çok Popüler
COVID-19 salgını boyunca sosyal mesafeye dikkat edildiği için, insanların büyük bir kısmı sebze, meyve ve süt ürünleri gibi zorunlu alışverişleri çevrimiçi yapmayı tercih ediyor. Yani içinde bulunduğunuz topluluk, bu tip siparişlerin teslim edilmesini sağlayan bir hizmetten yararlanabilir.
Eğer güvenilir ulaşım imkânlarına erişiminiz varsa ve birkaç çalışanı ikna edebilecek durumdaysanız, bu iş modelini deneyin. Üstelik bu sayede topluluğunuza zor zamanlarda yardım da etmiş olursunuz.
Zorunlu ihtiyaçların teslimatına bir kez başladıktan sonra bu iş modeli çok hızlı bir şekilde büyüyecektir zira talep çok yüksektir ve arz potansiyeli halen karşılanmamıştır. Bir web sitesinin yanı sıra çevrimiçi bir alışveriş uygulaması da geliştirebilir ve siparişleri WhatsApp gibi anlık mesajlaşma servisleri üzerinden de alabilirsiniz.
5. Yaratıcı Yeteneklerinizi Bir İş Modeline Dönüştürün
En son e-ticaret iş modeli, yaratıcı yeteneklerinizi paraya çevirmekle ilgili. Müzikten anlıyor veya değerli bir tabloyu fark edebiliyor musunuz? Mizah videoları çekip onları sponsorlarınızın ürünlerini satmak için kullanabilecek bir yeteneğe sahip misiniz?
Yaratıcı yeteneklerinizi pazarladığınız bir e-ticaret sitesi açmak, diğer herhangi bir şeyi satmaktan farksızdır. Yeteneklerinizi ve mevcut kaynaklarınızı en verimli şekilde kullandığınızdan emin olmak sizin yükümlülüğünüzdedir. Örneğin blog içerikleri yazıyor veya sosyal medya pazarlama hizmetleri sunuyorsanız, bir web sitesi açabilir ve hizmetlerinizin satışına bu siteden devam edebilirsiniz.
Önemli performans göstergelerini ayarlamak, kitle davranışı gibi ölçütleri analiz etmek ve sipariş vermek, daha iyi sonuçlar elde etmek için e-ticaret modelinizde değişiklikler yapmanızı sağlar ve bu nedenle çok yararlıdırlar.
Kendi E-Ticaret İşletmenize Hemen Bugün Başlayın
Global salgının girişimci ruhunuzu törpülemesine izin vermeyin. Doğru iş modelini seçerek yatırım yapmaya devam edebilirsiniz. Ancak gerekli kaynakları toplamak ve e-ticaret işletmenizin kâr etmesini sağlamak sizin sorumluluğunuzdadır. Ne kadar çabuk işe başlarsanız, elde edeceğiniz sonuçlar o denli iyi olacaktır.
Web Site, E-Ticaret Sitesi, Sunucu Kiralama, Hosting, Domain, Muhasebe Paket Programları için Bizimle İletişime Geçebilirsiniz…