En İyi & Popüler Bulut Depolama Servisleri
En İyi & Popüler Bulut Depolama Servisleri
‘Bulut depolama’ ya da ‘cloud storage’ şu an herkesin en çok kullandığı terimlerden biri. Terim olarak kullanmasanız bile bulutu zaten kullanmış olma ihtimaliniz çok yüksek. Yazının ilerleyen bölümlerinde neden böyle bir iddiada bulunduk anlayacaksınız, fakat öncesinde ‘Bulut depolama nedir?’ ondan bahsedelim.
Bulut depolama, bulutta (çevrimiçi) dosya depolamadır. Bulut depolama sayesinde dosyalarınızı yerel sabit sürücünüzde, harici sabit sürücünüzde veya flash sürücünüzde tutmak yerine çevrimiçi olarak kaydedebilirsiniz.
Bulut depolama hizmetlerini kullanmanın birçok nedeni vardır. Yerel sabit sürücülerinizde disk alanı azalmış olabilir, bu durumda bulutu ekstra depolama alanı olarak kullanabilirsiniz. Listelediğiniz müzik akışınıza her an ulaşabilmek, iş dosyalarınıza evde erişebilmek ve tatil videolarını kolayca paylaşmak vb. istiyorsanız, dosyalarınızı çevrimiçi olarak bir bulut depolama hizmetine yükleyebilirsiniz.
Sadece bu kadar değil. Bulut depolamayı kullanmanın bir başka nedeni de, önemli dosyalarınızın parola ve şifrele ile güvence altına alınmasını sağlamaktır.
Kısacası, bulut depolama yalnızca yedekleme söz konusu olduğunda değil, aynı zamanda güvenlik, dosyalarınızı başkalarıyla kolayca paylaşabilmeniz veya dosyalarınıza istediğiniz yerden erişebilmeniz (telefonunuz, tabletiniz veya başka bir bilgisayar) için de size olanak sağlar.
Bulut Depolama Avantajları ve Dezavantajları
Bulut depolamanın ne olduğunu anladığınıza göre, şimdi bulut depolama sağlayıcılarını kullanmanın avantaj ve dezavantajlarına geçelim. İşte dikkate almanız gereken bazı noktalar:
Avantajlar
- Her yerden erişim: Dosyalarınıza internete bağlı olduğunuz her yerden erişebilirsiniz.
- Uygulama verilerinin senkronizasyonu: Şifre vb. veriler, uygulama deneyimini kolaylaştırmak için tüm cihazlarda buluta senkronize edilebilir.
- Entegre yedekleme: Dosyalarınızın kopyaları onları bozulmaya karşı koruyan birden fazla yerde bulunur.
- Herkese açık bağlantılar gönderme: Kullanıcılar senkronizasyon klasörlerinde bir dosyanın genel bağlantısını oluşturabilir ve bunu e-posta yoluyla paylaşabilir.
- Fotoğrafların otomatik yüklenmesi: Mobil cihazda bulut depolama uygulamalarını kullanmak, kullanıcıların fotoğraflarına daha fazla koruma sağlar. Kamera rulosu, fotoğrafların otomatik olarak yüklemelerine olanak tanır.
- Sabit disk alanından tasarruf: Senkronizasyon ile bilgisayarınızda sabit disk alanı boşaltmanız mümkündür. Cömert depolama kotaları ile fiziksel depolama alanından tasarruf edilmesine olanak tanır.
Dezavantajları
- Hız sorunları: Büyük dosyaların internet üzerinden aktarılması çok zaman alır. Video dosyaları, büyük CAD ya da .psd verileriyle uğraşıyorsanız bulut depolama baş ağrılarına neden olabilir.
- Güvenlik: Bulut depolama alanını kullanırken en önemli endişelerden biri de güvenlik ve şifrelemedir. Bilgisayarınızdan ayrılmadan önce verileri şifreleyen bulut depolama önerilerinden birini seçmezseniz, güvenlikte sıkıntılar yaşayabilirsiniz.
- Uyumluluk: Etkili bir şekilde işbirliği yapmak ve aynı klasördeki dosyaları paylaşmak için, insanların bir bulut depolama hizmetine kaydolmaları gerekir. Birkaç ekiple işbirliği yapıyorsanız, bazı kullanıcılar birden çok bulut depolama hizmetine kaydolmak zorunda kalabilir.
- Ya hep ya hiç yaklaşımı: Dropbox gibi birçok bulut depolama hizmeti ya hep ya hiç yaklaşımını izler. Yani bir klasör bir kişiyle paylaşıldığında, paylaşılan kişi o klasörün dosyalarını kendi takdirine bağlı olarak yeniden paylaşabilir ya da silebilir.
Bulut Depolama Hizmeti Nasıl Seçilir?
Depolama alanından tasarruf etmek için birçok kişi ya da işletme, buluttaki depolama hizmetleriden faydalanıyor. Dosyalarına istedikleri zaman ve istedikleri yerden erişebildikleri için ya da güvenli çevrimiçi depolama teklifleri sayesinde buluta geçenler çok çeşitli faydalar görüyor. Fakat, birçok bulut depolama sağlayıcısı olduğu için hangisinin ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayacağınızı bulmak biraz zor olabilir. Bu nedenle kişi ve kurumların ihtiyaçları için neyin doğru olduğunu anlamak için farklı sağlayıcılar tarafından nelerin sunulduğunu doğru bir şekilde anlamak gerekir.
- Kanıtlanmış altyapı: Bir müşterinin bulut sağlayıcısına kritik ve kişisel verilerini vermesi için bulut sağlayıcısının kanıtlanmış bir altyapısı olması gerekir.
- Müşteri tabanı: Eğer bir işletmeyseniz, bir bulut sağlayıcısı ararken hangi işletmelerin aynı hizmeti kullandığını bilmeniz gerekir. Eğer bulut sağlayıcı küçük bir müşteri tabanına sahipse, daha yolun başında olabilir ya da müşteri tabanında kayıplar yaşıyordur. Bu yüzden bilgi almak için bulut sağlayıcısının diğer müşterileriyle konuşmanızda fayda var.
- Coğrafi olarak dağıtılmış veri merkezleri: Verilerin bulunduğu birincil veri merkezinde beklenmedik bir sorun olduğunda, coğrafi olarak dağıtılmış veri merkezleri önem kazanır. Özellikle doğal afet durumunda riski minimuma indirmek için coğrafi olarak dağıtılmış veri merkezleri çok önemlidir.
- Güvenlik: Seçeceğiniz bulut sağlayıcısının bir güvenlik programı olduğundan ve tüm gereklilikleri karşıladığından emin olun.
- Sağlam şifreleme: Güvenlik çoğu bulut depolama kullanıcısı için en büyük endişe kaynağı olduğundan, işletmeler kişisel şifreleme anahtarı sunan bir bulut sağlayıcı aramalıdır. Müşterilerin kendi şifreleme anahtarlarını ayarlama ve yönetmesi, bulut sağlayıcısının dosyalarının şifresini çözemediği anlamına gelir. Ayrıca, hem bulut sağlayıcının sistemine aktarılırken hem de sistemde saklanırken verileri şifreleyen bir servis sağlayıcı bulmalısınız.
- Şeffaflık: Bir müşterinin verilerinin nasıl işleneceğini ve barındırılacağını bilmesi gerekir. Bu, beklenti seviyelerinin ve beklenen hizmet düzeyinin belirlenmesine yardımcı olur.
En İyi & Popüler 10 Bulut Depolama Servisi
‘Bulut depolama nedir, bulut depolamanın avantajları ve dezavantajları nelerdir, bulut depolama hizmeti nasıl seçilir?’ sorularının cevaplarını yukarıda detaylıca anlattık. Şimdi de en iyi & popüler bulut depolama servislerini inceleyelim.
1. Dropbox
Piyasadaki en iyi bulut depolama hizmetlerinden biri olarak görülen Dropbox, sıfır bilgi şifrelemesinden yoksun olduğu için en güvenilir bulut depolama hizmetlerinden biri değildir. Fiyatları da rakiplerine göre biraz pahalıdır.
Dropbox Avantajları
- Office Online entegrasyonu
- Dropbox Paper (Dropbox’ın geliştirdiği ortak bir belge düzenleme servisi)
- Hızlı senkronizasyon
- Akıllı senkronizasyon
Dropbox Dezavantajları
- Rakiplerine göre daha pahalı
- Sıfır bilgi şifrelemesi yok
2. Google Drive
Bir milyara yakın kullanıcısıyla Google Drive, en iyi bulut depolama hizmetlerinden biridir. Fakat özellikleri, yedekleme seçeneklerinin senkronizasyonu ve güvenlik konusunda eksiktir.
Google Drive Avantajları
- Google Dokümanlar’la entegre
- Birçok üçüncü taraf uygulamaya sahip
- Uygulama içi işbirliği mükemmel
- İki faktörlü kimlik doğrulama
- Maliyet esnekliği
- 15 GB ücretsiz depolama alanı
- Yedekleme desteği
- Güçlü müşteri desteği
Google Drive Dezavantajları
- Dosya paylaşım güvenliği zayıf
- Özel şifreleme seçeneği yok
- Blok düzeyinde senkronizasyon yok
- Daha ucuz seçenekler mevcut
3. Microsoft OneDrive
OneDrive, bulut depolama pazarından pay almak için tasarlanmış bir Microsoft ürünüdür. Piyasadaki en güvenli bulut depolama çözümleri kadar yeterli olmasa da, sunduğu hizmetler sayesinde en iyi bulut depolama sağlayıcılarından biri olarak kabul edilir.
OneDrive Avantajları
- Diğer Microsoft ürünleriyle entegre
- Mükemmel işbirliği
- Hızlı senkronizasyon
- Multimedya oynatma
- Aile planı seçeneği
OneDrive Dezavantajları
- Sıfır bilgi şifrelemesi yok
- Linux istemcisi yok
4. pCloud
pCloud sektördeki yeni oyunculardan biri olarak kabul edilebilir. pCloud ile kullanıcılar ücretsiz 20 GB’lık büyük bir depolama alanına sahip olabilirken, makul fiyatlara 1 TB depolama alanı da satın alabilirler. Bu sayede Dropbox veya Google Drive’a kıyasla biraz tasarruf sağlar. pCloud’da depolanan dosyalar, kullanıcının sabit diskinde yerel olarak bulunmaz. Ek güvenlik istiyorsanız, pCloud Crypto için ekstra bir ücret ödemeniz gerekir.
pCloud Windows, Mac ve Linux kullanıcıları için kullanılabilir. iOS ve Android uygulama mağazalarında mobil uygulaması mevcuttur.
pCloud Avantajları
- Uygun fiyatlı
- Güvenilir
- Kullanıcı dostu ve kurulumu kolay
- 20 GB ücretsiz depolama alanı
pCloud Dezavantajları
- Ek güvenliğin eklenti olarak satılması
5. Box
Box, son derece sezgisel işbirliği araçlarına sahip bulut depolama çözümlerinden biridir. Güçlü yönetim özellikleri, güvenlik ve arayüz kullanım kolaylığı ile ön plana çıkar.
Box Avantajları
- Üst düzey işbirliği işlevleri
- Ofis entegrasyonu
- Yüksek güvenlik
- Yüksek yükleme ve indirme hızları
- Son derece işlevsel mobil uygulamalar
Box Dezavantajları
- Fiyatlandırması karmaşık
- Geri yüklenen dosyalar indirilmeden önce arşivlenmiyor
6. MediaFire
MediaFire, fiyat avantajı ile ön plana çıkan bir bulut depolama servisidir. İstediğiniz şey sadece basit bir depolama alanı ise, Mediafire sizin için yeterli olabilir.
MediaFire Avantajları
- 10GB ücretsiz plan
- Uygun fiyatlar
- Hızlı yükleme
- Ortak dosyaları izleme
- 20 GB dosya boyut sınırı
MediaFire Dezavantajları
- Masaüstü uygulaması yok
- Hiçbir klasör yüklenmiyor
- Yalnızca fotoğraf önizleme
- Yavaş indirme
- Zayıf güvenlik ve gizlilik
- Etkin değilken verileri silme
- Ücretsiz sürümünde reklam olması
7. Sync.com
Sync oldukça yeni bir bulut depolama sağlayıcısıdır. Kanada merkezli şirket, hem kullanım kolaylığı hem de senkronizasyon hızında Dropbox ile rekabet halindedir. Fakat kullanıcılarına çok daha değerli bir şey sunar: Kullanıcının verileri uçtan uca şifrelenir, bu nedenle kullanıcı dışındaki hiç kimse verileri net olarak göremez. Sync, hem iOS hem de Android için mobil uygulamalar sunar ve Mac ve Windows’da da kullanılabilir. Ne yazık ki, şu an için Linux’te istemcisi yoktur.
Sync Avantajları
- Kolay kullanım
- Uçtan uca bulut şifreleme – yüksek güvenlik
- Dosya boyutu veya yükleme sınırı yok
- Sınırsız sürüm oluşturma
- Paylaşımlı klasörlerdeki ayrıntılı paylaşım kontrolü ve parola koruması sayesinde işletmeler için mükemmel
Sync Dezavantajları
- McAfee antivirüs yazılımı ile bazı senkronizasyon sorunları
- Kullanıcı deneyimi geliştirilmeli
- Blok düzeyinde dosya kopyalama yok
- Aylık plan yok
8. iDrive
Sadece bulut yedekleme sunarak pazara giren iDrive, yıllar içinde karma bir hizmete dönüştü. Dosya paylaşım ve senkronizasyonda da oldukça iyi olsa da, rekabet düşünüldüğünde, iDrive’ı bulut yedekleme için kullanmak en doğrusu olabilir.
iDrive Avantajları
- Sürekli yedekleme modu
- Geniş zamanlama seçenekleri ve yedekleme kümesi oluşturma
iDrive Dezavantajları
- Birçok özelliği bazı tüketicilerin kafasını karıştırabilir.
9. Tresorit
Tresorit, piyasadaki bulut depolama hizmetleri arasında en iyilerden biri olan güvenilir, güçlü ve hızlı bir bulut depolama hizmetidir. Sıfır bilgi şifrelemesi, dosya ve klasörleri senkronize etme yaklaşımı gibi birçok güvenlik özelliği vardır. Fakat neredeyse diğer tüm bulut depolama hizmetlerinden daha yüksek bir fiyatlandırmaya sahiptir.
Tresorit Avantajları
- Sıfır bilgi şifrelemesi
- Güvenli dosya paylaşımı
- İki faktörlü kimlik doğrulama
- İyi bir platform desteği
Tresorit Dezavantajları
- Pahalı
- Karmaşık
10. SpiderOAK
SpiderOAK, dosya senkronizasyonu ve paylaşım özellikleri gibi bazı olağandışı özelliklere sahip süper güvenli bir çevrimiçi yedekleme sağlayıcısıdır. Fiyatlandırması biraz pahalı olsa da, özellikle güvenlik ve gizliliğe odaklanmış bir yedekleme çözümüdür.
SpiderOak Avantajları
- Yüksek güvenlik ve gizlilik
- Sınırsız cihaz
- Senkronizasyon işlevi
- Oldukça hızlı
- Responsive müşteri desteği
- Eski sürümlerin sınırsız korunması
SpiderOak Dezavantajları
- Pahalı
- Sınırsız plan yok
- Mobil yedek yok
- Disk görüntüleme yok
- Telefon veya sohbet desteği yok
Diğer yazılarımızdan bazılarına göz atmak için: