E-İhracat Yaparken Domain Seçiminde Nelere Dikkat Etmeli?
E-İhracat Yaparken Domain Seçiminde Nelere Dikkat Etmeli?
Bu yazıyı okuyorsanız, e-ihracat yapmaya ve markanızı denizaşırı ülkelerde büyütmeye karar verdiniz demektir. Bu, yeni kitlelere ulaşmak ve işinizi bir sonraki seviyeye taşımak için harika bir fırsat. Fakat vermeniz gereken en önemli kararlardan biri, e-ihracat sitenizi nasıl yapılandıracağınız ve domain seçiminiz olacaktır.
Genel olarak, uluslararası alan mimarinizi yapılandırmak için üç seçenek vardır:
1. Ülke kodu üst düzey alan adı veya yaygın olarak bilindiği adıyla ccTLD’yi kullanmak: sirketadiniz.com.tr
2. Bir alt alan adı kullanmak: tr.sirketadiniz.com
3. Bir alt dizin kullanmak: sirketadiniz.com/tr
Yukarıda sıraladığımız üç yapı da, arama motorları tarafından farklı yorumlanır, bu nedenle her birinin dikkate alınması gereken artıları ve eksileri vardır. Nihayetinde, seçtiğiniz uluslararası URL yapısı, kendi işiniz için neyin en iyi olduğuna bağlıdır.
Aşağıda her bir uluslararası URL yapısının artılarını ve eksilerini içeren kapsamlı bir liste hazırladık.
Haydi başlayalım!
1. Ülke Kodu Üst Düzey Alan Adları (ccTLDs)
ccTLD‘ler, kullanıcılara ve arama motorlarına bir web sitesinin hangi ülkede kayıtlı olduğunu göstermek için iki harfli kodlar kullanır. Dilleri değil, belirli ülkeleri ve bölgeleri açıkça hedeflerler. Hem Google Search Console hem de Bing Webmaster Tools, atanan ülkeye otomatik olarak bir ccTLD’yi coğrafi olarak hedefler.
Aşağıda ccTLD kullanan bazı marka örneklerini inceleyebilirsiniz:
- https://www.amazon.fr (Fransa’daki kullanıcıları otomatik olarak hedefler)
- https://www.groupon.es (İspanya’daki kullanıcıları otomatik olarak hedefler)
- https://www.adidas.de (Almanya’daki kullanıcıları otomatik olarak hedefler)
Artık bir ccTLD yapısının neye benzediğini bildiğinize göre, artılarını ve eksilerini incelemeye geçebiliriz.
ccTLD Avantajları Nelerdir?
Birçok SEO uzmanı, ccTLD kullanmanın, bir arama motoruna ve hedef kitlenize içeriğinizle hangi ülkeyi hedeflediğinizi söylemenin en etkili yolu olduğunu savunur. ccTLD arama motorlarına net bir konum belirleme sinyali gönderir.
Bu yapı, anahtar kelimeleri yerel olarak sıralamanın en kolay yolunu sunar.
ccTLD’ler kullanıcılar için sezgiseldir, hedef ülke URL’de açıkça görülmektedir.
Cross Domain Tracking’i kullanarak, birleştirilmiş tek bir Google Analytics görünümünde birden çok ccTLD’yi izleyebilirsiniz.
Yerel alanları ziyaret etmeyi tercih eden kullanıcılar sayesinde tıklama oranının arttığını görebilirsiniz.
ccTLD Dezavantajları Nelerdir?
- Bir ccTLD’yi uygulama ve yönetme söz konusu olduğunda, domain satın alma (site kurulumunu tamamlamak için BT kaynakları ve sürekli site bakımı da vb.) önemli maliyetlere sahiptir. Artı, bu şekilde hedeflediğiniz daha çok ülke ile maliyetler de artacaktır.
- E-ihracat yaptığınız site için birden fazla ccTLD siteniz varsa, bunlar arama motoru tarayıcıları tarafından tamamen ayrı siteler olarak görülecektir. Bu, ayrı alan adı yetkisine sahip oldukları ve bağlantı eşitliğinin paylaşılamayacağı anlamına gelir. Bu nedenle, her ccTLD’nin yetkisini ayrı ayrı oluşturmanız gerekir.
- Bazı ülkeler için katı ccTLD gereksinimleri vardır. Bazı durumlarda, bir alan adını kaydettirmek isteyen kişilerin ccTLD’yi kullanmaya hak kazanmak için ülke vatandaşlığına sahip olması gerekir.
2. Ülkelere Özgü Alt Alan Adı (Subdomain)
Alt alan adı (subdomain), esasen daha büyük bir ana alanın alt alanıdır.
Alt alan adları, belirli ülke ve bölgelere yönelik farklı web sayfaları oluşturmak için kullanılabilir. Uluslararası pazarlarda faaliyet gösteren bir e-ihracat şirketiyseniz ve sitenizin içeriğinin ve dilinin her ülke için özelleştirilmesi gerekiyorsa subdomain kullanabilirsiniz. Bu sayede kullanıcılar, çok daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayan kendi ana dillerinde gezinebilir.
Aşağıda, bir alt alan adlarını uluslararası hale getirilmiş birkaç e-ticaret mağazası örneği verilmiştir:
- https://ca.womensbest.com (Kanada)
- https://us.skinnydiplondon.com (ABD)
- https://fr.gymshark.com (Fransa)
Alt Alan Adı (Subdomain) avantajları nelerdir?
- Alt alan adlarının uygulanması ve bakımı ccTLD’lere kıyasla daha kolaydır.
- Bir alt alan yapısı, Google Search Console içinde coğrafi hedefleme yapmanıza olanak tanır.
- Farklı alt alanları Google Analytics’te tek bir görünümde birleştirmek için Cross Domain Tracking’i uygulayabilirsiniz.
Alt Alan Adı (Subdomain) dezavantajları nelerdir?
- Alt alan adı kullanımı, yerel olarak göz atmayı tercih eden kullanıcıları caydırabilir.
- Alt alan adı kullanmak, ccTLD’lere kıyasla arama motorlarına daha zayıf bir sinyal gönderir.
- Alt alan adlarının SEO etkisi büyük bir tartışma konusudur. “Alt alan adı destekçileri” bu yapının site hiyerarşisini düzene sokmak ve niş pazarlarda otorite oluşturmak için harika olduğunu öne sürerken, bundan şüphe duyanlar, alt alan adlarının ana sitenizin otoritesine katkıda bulunmadığını iddia eder.
- Alt alanlar daha yüksek bir “yanlış bağlantı” riski taşır. Örneğin, birçok kişi yanlışlıkla sitenin “www” kısmına bağlanabilir.
Alt Alan Adları Kimler İçin En Uygundur?
Alt alan adları, birden fazla küresel pazarı hedeflemek amacıyla güçlü bir uluslararası itici güç bekleyen siteler için iyi bir seçenektir. Bu yapı, birden fazla ccTLD satın almak ve uygulamaktan daha kolay ve daha ucuzdur. Bu nedenle yatırım yapacak çok zamanınız veya kaynağınız yoksa bu yolu seçebilirsiniz.
3. Ülke Alt Dizinleri
Alt klasör olarak da bilinen bir alt dizin, belirli bir içerik alt kümesini barındırır. Alan adının sağ tarafında bulunur.
Aşağıda ülke alt dizini kullanan bazı marka örneklerini inceleyebilirsiniz:
- https://www.apple.com/uk (İngiltere)
- https://www.nike.com/fr (Fransa)
- https://www.ikea.com/de (Almanya)
Alt dizinin avantajları nelerdir?
- Alt dizinleri kullanmak size tek bir geri bağlantı profili sağlar. Ayrıca ana alan adınızın otoritesini de besler. Bir alt dizinin anahtar kelimelerinin sahibi ana alanınızdır, yani ana URL’nize eklenirler. Bu, SEO performansı için önemli olan güvenilirliğin oluşturulmasına yardımcı olur.
- Sitenizin performansını izlemek için Google Analytics gibi bir platform kullanıyorsanız, alt dizinlerin kullanılması, izleme ölçümlerinizin tüm site için birleştirildiği anlamına gelir.
- Bu, kullanılan platforma bağlı olarak genellikle kurulumu ve yönetimi daha kolay ve daha ucuz site yapısı olarak kabul edilir.
- Bu yapı standart www.sirketadiniz.com web sitesi kuralına uygun olduğundan, alışveriş yapanlar bağlantı hatalarına daha az eğilimli olur.
- Alt dizin yapısı, Google Webmaster Tools içinde coğrafi hedefleme yapmanıza olanak tanır.
Alt dizinin dezavantajları nelerdir?
- Alt dizinlerin, arama motorlarına ccTLD’lerden çok daha zayıf bir sinyal gönderdiği düşünülmektedir.
- Bir alt dizinin kullanılması, yerel olarak göz atmayı tercih eden kullanıcıları caydırabilir.
- İnsanların yer hedeflemeyi yalnızca URL’den anlamaları zor olabilir.
Alt Dizinler Kimler İçin En Uygundur?
Genel olarak, alt dizinler, çok sayıda siteyi korumak için gereken yüksek içerik veya kaynak hacmine sahip olmayan köklü markalara sahip şirketler için uygun bir uluslararası site yapısını temsil eder. Belirli bir dili veya dilleri hedeflemek istiyor, ancak bakım maliyetlerini minimumda tutmak istiyorsanız ve bölgesel bağlantı erişimine yatırım yapacak bütçeniz yoksa, alt dizinler sizin için uygun bir çözüm olabilir.
Ayrıca, halihazırda köklü bir web sitesine sahip markalar için, uluslararası içeriği barındırmak için alt dizinlerin kullanılması, önceden oluşturulmuş bir bağlantı profilinden yararlanacağınız anlamına gelir.
Yukarıda gördüğünüz gibi, e-ihracat yapmak için uluslararası alan mimarinizi yapılandırmanın farklı yolları vardır. dönüşümleri artırmanın birçok yolu vardır. E-ihracat domain seçimi ile ilgili merak ettiğiniz farklı şeyler varsa, yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.
Diğer yazılarımızdan bazılarına göz atmak için: