Dijital Verilerinizi Nasıl İmha Etmelisiniz?
Dijital Verilerinizi Nasıl İmha Etmelisiniz?
Verilerin güvenli imha edilmesi, gizli bilgilerin yanlış ellere geçmesini önlemek için oldukça önemlidir ve hassaslıkla yönetilmesi gereken bir süreçtir. Bunun sağlanamaması, ciddi veri ihlali durumlarına ve yüksek maliyetlere yol açabilir.
Büyük ya da küçük ölçekli tüm işletmeler, veri güvenliğini sağlamak için verilerini en iyi şekilde imha etmelidir. Çünkü firmaların gelişmeleri ve büyümeleri büyük oranda veri gizliliğine bağlıdır.
Dijital verileri imha etmek, silmek demek değildir. Bir dosyayı silmenin, o dosyayı yok etmek anlamına geldiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Sildiğiniz dosya, cihazınızın sabit diskinde veya diğer depolama ortamlarında kalmaya devam ediyor. Bir dosyanın silinmesi, sadece yeni dosyalar için daha fazla depolama alanı sağlar. Silinen verileri kurtarmak için birçok araç mevcuttur.
Fiziksel ve dijital veriler atıldığında, güvenli alandan çıkar ve artık korunmaz, bu da bilgilerinizi kimlik hırsızları için kolay bir hedef haline getirir.
Dijital Verilerinizi Nasıl İmha Etmelisiniz?
1. Silme
Veri silme, verilerin okunamayacak şekilde elektronik bir ortamdan kaldırılması demektir. Herhangi bir medyayı bir toplu silme cihazına fiziksel olarak bağlayarak veya bir ağ veya CD’den bir PC başlatarak dahili olarak yapılır. Silinen medya daha sonra herhangi bir depolama kapasitesi kaybı olmadan yeniden kullanılabilir.
Ancak, verilerin silinmesi tek bir cihaz için saatler, bazen tam bir gün sürebilir. Bireysel bilgisayarlar için faydalı olsa da birden fazla cihaza sahip işletmeler için veri silinmek en pratik çözüm olmayabilir.
2. Üzerine Yazma
Elektronik bir ortamdaki mevcut verilerin üzerine yazıldığında, üzerinde birler ve sıfırlardan oluşan bir desen oluşur. Çoğu durumda, verilerin üzerine bir kez yazmak hile yapabilir. Bununla birlikte, yüksek güvenlikli verilerin tamamen yok edilmesi ve gölge belleğin algılanmasını önlemek için birden çok geçiş gerekebilir .
Gelişmiş depolama yönetimi bileşenleri ile beraber gelen sabit disklerde üzerine yazma etkisiz olabilir.
3. Manyetikliği Giderme
Manyetikliği giderme, elektronik ortamın manyetik alanını kesintiye uğratan yüksek güçlü bir mıknatıs kullanarak dijital verileri yok etmeyi içerir. Bu yöntem, büyük hacimli verileri hızla yok etmek için oldukça idealdir.
Manyetikliği gidermeyle ilgili en iyi şeylerden biri, verileri tamamen kurtarılamaz hale getirmesidir. Bu nedenle, son derece hassas verileri elden çıkarmak için tercih edilen yöntemdir.
Bununla birlikte, sabit sürücüyü çalışmaz hale getirirken aynı zamanda yakındaki savunmasız ekipmanlara da zarar vereceği için elektronik ortamı yeniden kullanmak istiyorsanız bu yöntemi kullanmayı tercih etmemenizi öneririz.
4. Parçalama
Parçalama yöntemi, fiziksel belgeleri imha etmenin yanı sıra, elektronik verileri, kullanım ömrü bitmiş herhangi bir sabit diskte imha etmek için de kullanılabilir. Bu yöntem, dijital verileri yok etmenin en güvenli, uygun maliyetli ve pratik yolu olarak görülüyor.
Bu yöntem aynı zamanda anakartları, optik sürücüleri, flash sürücüleri, kredi kartı, akıllı telefonları ve daha fazlasını atmak için de etkilidir.
5. Fiziksel İmha
Ekipmanı parçalara ayırarak hatta yakarak fiziksel olarak imha etmek, kuruluşların verileri yok etmelerinin etkili bir yoludur. Ancak maliyetli olabilir. Dahası, elektronik medya esasen sonsuza dek yok edildiği için, sermaye maliyeti de yüksek olabilir. Ayrıca, kuruluşunuzun yürürlükte yeşil ve sürdürülebilir bir programı varsa bu yöntem işe yaramayabilir.
6. Bulut Hesaplarından Güvenli Şekilde Çıkma
Bir çevrimiçi hizmet kullanıyorsanız ve silme işlemi yaptıysanız, hesap etkinliğiniz ve verileriniz, bulut hizmet sağlayıcısındaki çevrimiçi hesapta saklanmaya devam edecektir. Bulut güvenliği uzmanları, gerekli tüm verilerinizi aldığınızdan ve hesabı kapattığınızdan emin olmanızı tavsiye ediyor.
Hesabın kapatılması, hesabın hemen silinmesine neden olmaz. Bu konudaki detayları öğrenmek için bulut sağlayıcısının müşteri hizmetleri ekibinden bilgi alabilirsiniz.
Ayrıca, farklı hizmet sağlayıcıların farklı veri saklama ve imha politikalarına sahip olduğunu da bilmelisiniz. Mevcut en iyi geçiş planını bularak bu sorunu çözebilir ve uygulayabilirsiniz.
Diğer yazılarımızdan bazılarına göz atmak için: