Başlangıç Kılavuzu: Blog Yazınız Kaç Kelime Olmalı?
Başlangıç Kılavuzu: Blog Yazınız Kaç Kelime Olmalı?
Blog yazısının kaç kelimesi olması gerektiğini hiç merak ettiniz mi? Bu yazıda blog yazılarınızın neden değerli sayılacak miktarda kelimesine sahip olması gerektiğini açıklayacak ve blog yazılarının SEO ile ilgili uyumundan bahsedeceğiz.
Blog nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Blog, bilgi paylaşımı yapmak amacıyla oluşturulan, web sitelerine göre çok daha sık güncellenen, genellikle bir kişi veya bir grup tarafından içeriği hazırlanan ve genellikle resmi olmayan dile sahip çeşitli içeriklerin sunulduğu web sitesidir.
Bloglar; kişisel blog, temasal blog, topluluk blogu ve şirket blogu olarak dört ana çeşitte incelenebilir. Kisisel blog, bir kişi tarafından yazımına başlanılan ve o kişinin isteği doğrultusunda her türlü içerik sunabilen blogdur. Temasal blog bir konu üzerine kurulan blogdur; teknoloji, oyun, yemek; hatta daha spesifik konuları dahi ele alabilen bloglardır: Vejeteryan yemek tarifleri gibi.
Topluluk blogları ise üyelik sistemi ile çalışır. Blog üyelerinin gönderdikleri içerikler blogda yayınlanır. Bu topluluklar genellikle yine belli bir konu üzerine birleşmiş kişilerden oluşurlar ve komünite olarak da anılırlar.
Şirket blogları ise günümüzde kuruluşların bir içerik pazarlaması aktivitesi olarak kurdukları blog tarzıdır. Bu bloglarda şirketler kendi alanlarıyla ilgili tüketicilerine ve potansiyel tüketicilerine faydalanabilecekleri değer sağlayan içerik sunarlar.
Yazının Uzunluğu Önemli
Blog yazısının uzunluğu, onunla neye ulaşmak istediğinize tamamen bağlıdır. Domaininizin bilinirliğini arttırmak ve web sitenizin SEO’da ilk sıralarda olmasını sağlamak için site içinde yazacağınız blog yazılarının özgün, uzun ve yazı kurallarına uygun olması gerekir.
Farklı Hedefler
Bir blog oluşturduğunuzda bir amaç olmalıdır. İnsanların bu konuda çok yorum yapmasını ister misiniz? Çok fazla paylaşım ve trafik istiyor musunuz? İnsanların Google’da bir şey ararken ilk gördüğü şey olmasını ister misiniz?
Blogunuz için ulaşmak istediğiniz hedef, blog yazılarınızın bu dönüm noktasını elde etmek yazıları için kaç kelime ile yazdığınız oldukça önemli.
Abonelerinizden yorum aldıktan sonra, yaklaşık 300 kelimeden oluşan tartışma yazıları yazmak, söylemi teşvik etmek için yeterlidir. 300 kelimeyle konunuzu bir giriş olarak kısaca tanımlayabilir, daha sonra görüşünüzü tartışabilir ve başkalarını inançlarını ve içgörülerini paylaşmaya davet edebilirsiniz.
500-1500 kelime arasında değişen blog yazıları yazmak, dikkatlerini daha fazla çekebilir ancak çok karakterli blog yazılarında içeriğin kalitesine önem vermeniz gerekmektedir. Bu nedenle uzun yazma hedefinde giderken blog yazılarının kalitesine de dikkat etmeli, konunun sapmadığına ve amacından çıkmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Google, en az 2.000 kelimelik ağır araştırma ve bilimsel olarak desteklenen makaleleri tanır ve sıralar. Bu SEO için oldukça önemlidir ancak bilimsel nitelikte, kanıtlara dayandırarak makale hazırlamak, dolu ve ikna edici bir içerik havuzunu oluşturma eğilimini doğurur. Bu da yine yukarıda belirttiğimiz gibi tekrara düşmeden ve kaliteli içeriklerle gerçekleştirilmelidir.
Günün sonunda, blog yazıları yazara, yazarın tarzına ve inisiyatifine kalmıştır. Bazı yazarlar kısa biçimli içerik yazma konusunda daha yeteneklidir, bazıları ise projeleri için en doğru bilgiyi elde etmek için araştırmalar yürütmek için detaylı yazılarda başarılıdır.
Kelime sayınıza dikkat etmek kitlenizi genişletmenize ve dijital erişiminizi genişletmenize yardımcı olur.
Diğer yazılarımızdan bazılarına göz atmak için: