503 Service Unavailable Hatası: Site Bakım Modu ve SEO
503 Service Unavailable Hatası: Site Bakım Modu ve SEO
HTTP durum kodları (HTTP status codes), bir sitedeki sayfaların doğru bir şekilde yüklenemediğini belirten sunucu kaynaklı standart yanıt kodlarıdır. Bu kodlar, web sitesindeki sorunun kaynağını belirlememize yardımcı olur. 503 Service Unavailable hatası da, HTTP durum kodlarından biridir.
503 Service Unavailable Hatası: Site Bakım Modu ve SEO | 503 Service Unavailable hatası; sunucuların çok yoğun olduğu, sitenizin sistem kaynaklarının tamamını kullandığı zamanlarda gelen isteklere yanıt veremediği veya sunucular üzerinde bakım yapıldığı zamanlarda karşımıza çıkan bir HTTP durum kodudur. Tarayıcıların, işletim sistemlerinin ve mobil cihazların tümünde bu hata kodu ile karşılaşılabilir. 503 Servis/Hizmet Kullanılamıyor durum kodu, farklı ifadeler ile karşımıza çıkabilir.
HTTP 503 Service Unavailable Hatası Nasıl Çözülür?
503 Service Unavailable hatası, ziyaretçileriniz ve potansiyel müşterileriniz açısından kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyerek kötü bir izlenim bırakır. Web sitenizde değişiklikler yapmak için bakım moduna aldığınızda, SEO optimizasyon çalışmalarınızın boşa gitmemesi için önlem alabilirsiniz.
- 503 Service Unavailable hatası alan kullanıcılar, çoğunlukla sayfayı yenilemez ve büyük olasılıkla sitenizi yeniden ziyaret etmekten vazgeçerler. Google Analytics ile site trafiğinizi, 503 hatası alınan zaman periyotlarını ve SEO performansınızı takip edin.
- Sitenizi bakım moduna aldıysanız, ziyaretçileriniz için bir uyarı sayfası oluşturun. “Şu kadar süre sonra geri dönün” gibi bir ifade de ekleyebilirsiniz. Böylelikle hem onları önemsediğinizi göstermiş olursunuz hem de sitenizi yeniden ziyaret etmelerini sağlayabilirsiniz.
- Sunucu ayarlarınıza giriş yapın ve log kayıtlarınızı gözden geçirin.
- Uygulamalardan kaynaklı sorunlar için sunucu servislerini yeniden başlatmayı deneyin.
- Web site trafik limitinizi, RAM ve CPU kullanım durumunuzu kontrol edin. Limiti aştıysanız hizmetleriniz durdurulmuş olabilir. Sunucu satın alırken limitsiz trafik seçeneği bulunan bir hosting firması seçin.
- Tarayıcınızdaki ve sitenizdeki ön belleği (cache) silin.
- Kullanmadığınız tema, eklenti ve uygulamaları silin.
- Mevcut temanızı devre dışı bırakın. Sitenizi yeniden açtığınızda 503 hata kodu almıyorsanız sorun temadan kaynaklı demektir. Bu durumda geliştirici ile iletişime geçebilir veya farklı bir tema deneyebilirsiniz.
- WordPress debug özelliğini etkinleştirerek 503 hatasına sebep olan kod satırını tespit edin. Ardından FTP istemcinizinden kod satırını yeniden düzenleyin. İşlemi tamamladıktan sonra hata ayıklama modunu kapatın.
- Sitenizdeki içeriklerde yer alan görsellerin düşük boyutlu olmasına dikkat edin. Bunun için TinyJPG veya Compressor.io gibi online araçlardan yararlanabilirsiniz.
- Ana sayfanızda içeriklerinizin tam hâlini yayınlamayın. Bunun yerine başlık ve kısa özetten oluşan listeler kullanın.
- Hem ana sayfanızda hem de içeriklerinizin yer aldığı sayfalarda fazla link kullanmaktan kaçının.
- Farklı bir cihaz ile aynı sayfa üzerinden 503 Service Unavailable hatası alıp almadığınızı kontrol edin.
- Sorun DDoS saldırılarından kaynaklı olabilir. Siber ataklardan korunmak için web sitenize güvenlik eklentileri yükleyin.
- Mevcut hosting paketiniz yeterli gelmiyor olabilir. Web site trafiğinize uygun daha yüksek bir hosting paketi seçin.
- WordPress sitenizi koruma altına almak için Cloudflare gibi içerik dağıtım ağı (CDN) hizmetlerini kullanmayı deneyin.
- Sorun hâlâ çözülmediyse, server sağlayıcınız olan hosting firmanızla iletişime geçerek yaşadığınız probleme dair teknik destek alın.
Hosting firmasında görev yapan hosting yöneticileri ise, aşağıdaki adımları izleyerek 503 Service Unavailable hatasına çözüm bulabilirler.
- IIS uygulama havuzunun (Application Pool) aktif olup olmadığını kontrol edin. Sistem durmuş ise yeniden başlatarak havuzu boşaltın.
- VPN yazılımlarını kapatın veya tamamen kaldırın.
- Sunucu disk sistemi üzerinde I/O (giriş/çıkış) yapılıp yapılmadığını kontrol edin.
- Request sonlandırma kontrollerini yapın.
- Hata girişlerini (error log) kontrol ederek mevcut girişleri düzeltin.
Diğer yazılarımızdan bazılarına göz atmak için: